Amerykańska wieprzowina zaleje Hongkong?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
31-12-2019,10:35 Aktualizacja: 31-12-2019,10:36
A A A
W wyniku afrykańskiego pomoru świń (ASF) spadła podaż świeżej wieprzowiny w Hongkongu. Daje to nowe możliwości dla schłodzonego mięsa pochodzącego z USA.
 
Ograniczenie pogłowia trzody chlewnej w Hongkongu, a tym samym spadek podaży świeżego mięsa wieprzowego otwiera nowe możliwości dla krajów eksportujących wieprzowinę. 
 
USMEF (U.S. Meat Export Federation) oraz amerykańscy eksporterzy wieprzowiny od dziesięcioleci badają możliwość ustanowienia niezawodnego łańcucha dostaw wieprzowiny chłodzonej do Hongkongu, informuje portal 3trzy3.pl na podstawie www.usmef.org.
 
ASF w Bułgarii, wirus ASF, ogniska choroby, przypadki, trzoda chlewna

Wirus ASF opanował całą Bułgarię

Afrykański pomór świń (ASF) w Bułgarii jest obecny we wszystkich regionach kraju. Władze mają jednak nadzieję, że najgorsze za nimi.   Pogłowie trzody chlewnej w Bułgarii w wyniku ASF zmniejszyło się o ponad 20%. Do grudnia bieżącego...
Preferencje konsumentów z Hongkongu wskazują, że wolą oni świeżą wieprzowinę. W przeszłości próbowali nawiązać porozumienie z Chinami, skąd chcieli importować żywiec i ubijać go na miejscu. 
 
Jednak plany te pokrzyżował wybuch ASF. W związku z tym konsumenci otworzyli się na zamrożone lub schłodzone produkty.
 
Podczas konferencji prasowej USMEF, ogłoszono w jaki sposób można zagospodarować rosnący niedobór świeżego mięsa wieprzowego w Hongkongu. Alternatywą jest schłodzona wieprzowina pochodząca ze Stanów Zjednoczonych.
 
Zdaniem Joela Haggarda, wiceprezesa USMEF ds. Azji i Pacyfiku, szansą dla amerykańskiego przemysłu jest eksport mięsa do Hongkongu.
 
Jego zdaniem coraz więcej konsumentów jest skłonna nabywać schłodzoną wieprzowinę zamiast świeżej pochodzącej ze świń importowanych z Chin.
 
Podczas konferencji ustanowiono nowy łańcuch dostaw wieprzowiny chłodzonej pochodzącej z USA. 
 
Ma być ona dostępna na rynku po niższych kosztach niż obecne ceny świeżej wieprzowiny. 
 
Wiceprezes USMEF poinformował, że niektóre amerykańskie produkty mogą być również wycenione niżej niż produkty chłodzone od konkurujących dostawców, takich jak Tajlandia, Australia i Chiny.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA