Pogłowie świń w Polsce spada
Niekorzystne dla producentów żywca wieprzowego relacje cen spowodowały redukcję krajowego pogłowia trzody chlewnej. Analitycy z Agencji Rynku Rolnego uwzględniając stan i strukturę pogłowia świń przewidują, że w drugiej połowie 2016 r. w Polsce produkcja żywca może ukształtować się na poziomie około 1 050 tys. ton (822 tys. masy poubojowej ciepłej), to o 10 proc. mniej niż przed rokiem.
Pogłowie trzody chlewnej w marcu 2016 r. liczyło 10,2 mln sztuk, to o 11,5 proc. mniej niż w tym samym okresie 2015 r. Spadek liczby świń nastąpił we wszystkich grupach wiekowych i użytkowych.
Odbudowa pogłowia trzody chlewnej to priorytet resortu rolnictwa
W przypadku loch zanotowano spadek ich liczebności o 16 proc. Znacząco zmalało również pogłowie prosiąt o 13 proc. Z kolei liczba warchlaków spadła o 12 proc., a tuczników o 9 proc.
Biorąc pod uwagę zmiany liczebności poszczególnych grup, analitycy Agencji Rynku Rolnego przewidują, że w kolejnych miesiącach w Polsce dojdzie do pogłębienia spadku liczby świń, co pociągnie za sobą zmniejszenie krajowej produkcji żywca wieprzowego.
W pierwszej połowie b.r. produkcja żywca wieprzowego w Polsce wyniosła około 1 090 tys. ton (849 tys. ton masy poubojowej ciepłej), to o 8 proc. mniej niż przed rokiem. Analitycy przewidują również, że w drugiej połowie 2016 r. produkcja spadnie o 10 proc. r/r i ukształtuje się na poziomie 1 050 tys. ton.