Pogłowie świń po zimie jeszcze bardziej zmaleje?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
04-10-2022,13:30 Aktualizacja: 04-10-2022,12:00
A A A

Trwający przez wiele miesięcy kryzys na rynku trzody chlewnej spowodował gwałtowny spadek pogłowiu świń, a zbliżająca się zima niesie ze sobą dużą niepewność i obawy hodowców.

Pogłowie świń w czerwcu 2022 r., według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego, liczyło 9611,2 tys. sztuk. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku zmalało ono o 12,9%. Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ

- Tendencja spadkowa nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem. Taka sama sytuacja ma miejsce w innych krajach europejskich jak Dania, Niemcy czy Holandia - mówi Bogusław Prałat, prezes Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Ceny tuczników spadły, ponieważ brakuje impulsów sprzedażowych

Notowania tuczników w Niemczech na VEZG w 39. tygodniu 2022 r. spadły o 10 centów do 2,00 euro za kg klasy E. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro według NBP (4,8147), jest to 9,62 zł za kg wbc. - Może to mieć złe następstwa...

Pogłowie świń w Europie maleje

- Wyniki pokazujące stan pogłowia wyraźnie wskazują, że żywca jest coraz mniej i w przyszłości może go okresowo brakować - mówi Aleksander Dargiewicz, prezes KZP-PTCH Polpig.

Ekspert również zauważa, że ograniczenia pogłowia świń nie dotyczą wyłącznie Polski.

- Większość krajów liczących się w produkcji wieprzowiny nie utrzymała liczebności pogłowia sprzed roku. Jedynie Hiszpanie są na lekkim plusie. Nie ulega jednak wątpliwości, że podaż żywca w Europie będzie mniejsza - mówi Dargiewicz.

- Świń już teraz brakuje, dlatego Polska zwiększa import mięsa. W ciągu tygodnia przywieziono do nas 2300 ubitych sztuk z Holandii, co plasuje nas jako drugiego importera zaraz po Niemczech - dodaje Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy PZHiPTCh Polsus.

Hodowcy boją się zimy

Zbliżająca się zima nie napawa optymizmem i budzi spore obawy wśród hodowców świń.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, Bartosz Czarniak

Tuczniki są tańsze, ale tylko chwilowo?

Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG w notowaniach z 28 września odnotowała spadek. Zmalała ona o 10 centów do wartości 2 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro według NBP (4,8147), jest to 9,62 zł za kg wbc....

- Wszyscy boimy się tego, co wydarzy się tej zimy. Widzimy to doskonale wśród producentów tuczników. W czasach wyższych cen świń zawsze istotnie rosło zainteresowanie prosiętami ze strony rolników, dla których tucz jest dodatkowym lub sezonowym źródłem przychodu - zauważa Bogusław Prałat dodając:

- Teraz jest inaczej. Są stali klienci, ale nowych nie ma. W obliczu rosnących cen energii, węgla i gazu a także niepewnej sytuacji związanej z ich dostępnością, wciąż wolą oni sprzedać zboże niż zająć się produkcją zwierzęcą.

Hodowcy świń stoją w obliczu poważnych wyzwań, które w niekorzystnych okolicznościach, mogą istotnie wpłynąć na stan krajowego pogłowia trzody chlewnej.

- Szykuje nam się trudna zima ze względu na ograniczenia w dostawach węgla i gazu. Jeśli to zaopatrzenie nie będzie płynne, wówczas niektóre budynki na fermach nie będą wystarczająco ogrzewane - mówi Aleksander Dargiewicz i dodaje:

- Gdy taka sytuacja zdarzy się na porodówkach czy warchlakarniach, wśród zwierząt mogą się pojawić większe upadki, co jeszcze bardziej obniży stan krajowego pogłowia i podaży rynkowej tuczników.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA