Tuczniki w Polsce w drugim tygodniu czerwca podrożały o 1%. Taki sam trend odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wprowadza nowe działania, których celem jest zapobieganie wprowadzania i rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w USA. Pojawienie się choroby w tym kraju może...
Trzoda chlewna w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 6-12 czerwiec była skupowana średnio po 6,68 zł za kg.
Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem, a także o 21% niż w analogicznym tygodniu 2021 r.
W drugim tygodniu czerwca za świnie klasy S płacono średnio 8,65 zł za kg masy poubojowej ciepłej (MPC). Cena klasy E kształtowała się na poziomie 8,57 zł za kg, klasy U 8,25 zł za kg, klasy R 7,92 zł za kg, a klasy O 7,08 zł za kg. We wszystkich klasach odnotowano tygodniowy wzrost cen wynoszący od 0,6% w klasie E i U, 0,7% w klasie S i R oraz 2,7% w klasie O.
W omawianym okresie na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 9,48 zł za kg. Ich cena była o około 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i miesiącu, a także o 18% niż przed rokiem.
W okresie styczeń-kwiecień 2022 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 12% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 206 tys. ton. W tym czasie do Polski sprowadzono 322 tys. ton asortymentu wieprzowego. Było to o 9% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ