Opłacalność produkcji spada, a świń jest coraz mniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-07-2021,14:05 Aktualizacja: 29-07-2021,14:23
A A A
Brak opłacalności produkcji i rozchwianie globalnego rynku. Są to główne powody wstrzymania inwestycji, a nawet likwidacji stad trzody chlewnej. 
 
Chlewnie w Polsce pomału pustoszeją. Coraz więcej rolników woli sprzedać zboża niż przeznaczyć je na pasze dla świń. Likwidacja kolejnych chlewni to efekt niskich cen oraz nieprzewidywalnego i rozchwianego globalnego rynku.
 
Marcin Skalski w Zielonce w gminie Sośno prowadzi rodzinne gospodarstwo. W jego planach był rozwój produkcji wieprzowiny w cyklu zamkniętym. 
 
- Już nie chcemy zwiększać produkcji, bo nie zamierzamy dopłacać. Mamy 114 loch, chcieliśmy rozbudować chlewnię, by zmieściło się 180 loch. Ale obserwując to, co się dzieje na rynku, zmieniliśmy plany - tłumaczył dla pomorska.pl hodowca. 
 
Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, cena tuczników, spadek cen,

Cena tuczników w Chinach spadła o połowę

Ceny świń w Chinach spadły o ponad 50% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Jest to efekt wzrostu podaży przy jednoczesnym spadku popytu.    Tuczniki w Chinach w czerwcu kosztowały o 16,4% mniej niż uzyskiwali dostawcy...
W jego okolicy jest coraz mniej gospodarstw zajmujących się produkcją trzody chlewnej. Gospodarz chciał nastawić się na produkcję prosiąt, ale obawia się, że nie będzie miał na nie klientów. 
 
Według danych Urządu Statystycznego w Bydgoszczy pogłowie trzody chlewnej w woj. kujawsko-pomorskim w grudniu 2020 r. wyniosło 1 142 695 sztuk. 10 lat wcześniej było o 636 976 sztuk wyższe. 
 
Trend ten można zaobserwować w całym kraju. W grudniu 2010 r. krajowe pogłowie świń wynosiło 14 775 694 sztuk, a po 10 latach było o ponad 3 mln mniejsze. 
 
Pod koniec 2015 r. ogólnopolskie dane były jeszcze gorsze, ponieważ pogłowie wynosiło zaledwie 10 590 202 sztuk. 
 
- Rezygnuję z trzody, zboże sprzedam, będę miał mniej pracy i lepiej na tym wyjdę. Ale jest mi przykro, bo produkcją tuczników zajmowaliśmy się od pokoleń. Przyzwyczailiśmy się do świńskich górek i dołków, ale dziś wszystko stanęło na głowie, bo przez globalizację rynków sytuacja w Chinach albo w Niemczech decyduje o cenach za świnie z Kujaw. No i jeszcze zagrożenie afrykańskim pomorem świń sprawia na całym świecie coraz większe komplikacje - skomentował dla pomorska.pl rolnik.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, cena w Europie i w Polsce

Dalsze spadki cen tuczników

Ceny tuczników w Polsce w drugim tygodniu lipca spadły o 1%. Ten sam trend odnotowały średnie notowania w Unii Europejskiej.    Żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 12-18 lipca potaniał w ciągu tygodnia o 1% do wartości 4,97 zł za...
Stwierdził on, że jeżeli kiedykolwiek wróci do produkcji wieprzowiny to tylko w systemie nakładczym, gdzie ryzyko jest mniejsze.
 
- Niewielu rolników wróci do produkcji wieprzowiny. Jeśli się na to zdecydują to większość z nich będzie przechodzić na system chowu nakładczego, to źle to wróży polskiej hodowli - dla pomorskiej.pl skomentował Jan Biegniewski, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
 
Według Eugeniusza Tarkowskiego, właściciela firmy skupującej żywiec rzeźny, szczególnie rolnicy posiadający małe gospodarsta rezygnują z produkcji trzody chlewnej. Niektórzy z nich tylko zmniejszają obsadę w chlewniach, by móc skorzystać z tzw. dopłaty dobrostanowej. 
 
Jeśli będą nadal rosnąć ceny pasz, a nie stawki za tuczniki, to i tak likwidacja zwierząt jest nieunikniona. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA