Dalsze spadki cen tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-07-2021,14:30 Aktualizacja: 27-07-2021,13:25
A A A
Ceny tuczników w Polsce w drugim tygodniu lipca spadły o 1%. Ten sam trend odnotowały średnie notowania w Unii Europejskiej. 
 
Żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 12-18 lipca potaniał w ciągu tygodnia o 1% do wartości 4,97 zł za kg. Cena ta była jednocześnie o 8% niższa niż przed miesiącem oraz o 1% wyższa niż w analogicznym okresie 2020 r. 
 
Ten sam co w Polsce kierunek zmian cen obserwowany jest na rynku unijnym – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, 
 
Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

Chiny wciąż zmagają się z deficytem wieprzowiny

Branża trzody chlewnej w Chinach próbuje odbudować się po tym jak wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) zdziesiątkował stada tych zwierząt. Według prognozy deficyt wieprzowiny w bieżącym roku osiągnie tam poziom 5 mln ton.   Chińska...
 
W analizowanym tygodniu lipca średnia cena uzyskiwana przez producentów w Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E wynosiła 150,28 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. 
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 689 zł. Cena ta jest o 4% niższa niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 8% i 2% niż przed miesiącem i rokiem. 
 
Cena tego żywca w Polsce, wyrażona w walucie unijnej wyniosła średnio 142,56 euro za 100 kg, co daje około 653 zł. Była ona o 7,72 euro niższa od średniej ceny w Unii Europejskiej i o 8,73 euro niż w Niemczech. 
 
Cena półtusz wieprzowych w dniach 12-18 lipca wyniosła średnio 7,21 zł za kg. Była ona o 1% wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 9% niższa w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca. Półtusze były jednocześnie o 2% tańsze niż przed rokiem.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA