Ograniczenie stresu cieplnego u tuczników
Wysoka temperatura w tuczarni powoduje między innymi utratę apetytu oraz ograniczenie pobrania paszy przez świnie. Prowadzi to do spadku przyrostów oraz wydłuża okres tuczu.
Chcąc uniknąć skutków wysokiej temperatury należy pomyśleć o tym już w momencie projektowania chlewni i wyposażyć ją w odpowiedni system wentylacji. Mamy tutaj do wyboru m.in. wentylację mechaniczną, przez drzwi, przesłonową, sufitową, kanałową, zrównoważonego ciśnienia oraz chłodzenie bezpośrednie za pomocą zamgławiania pomieszczeń lub zraszania świń.

Muchy zagrożeniem dla świń. Przenoszą groźne choroby
Ważnym elementem przeciwdziałania skutkom stresu cieplnego jest odpowiednia liczba tuczników w kojcu. Ich nadmierne zagęszczenie utrudnia oddawanie ciepła, ogranicza dostęp do paszy i wody i może wywoływać agresję zwierząt.
Należy także pamiętać, aby zapewnić tucznikom stały dostęp do wody, dzięki której można obniżyć ich ciepłotę ciała nawet o 0,5 ºC.
W gorące dni warto wprowadzić metodę częstego karmienia małymi porcjami paszy najlepiej wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, kiedy temperatury są niższe.
Celowe jest także stosowanie pasz łatwostrawnych z małą ilością włókna oraz stosowanie dodatku oleju roślinnego i betainy. Korzystnie wpływają również paszowe zawierające antyoksydanty do których należą: witaminy A, C i E oraz mikroelementy sód, potas i magnez.
Więcej informacji na temat ograniczenia stresu cieplnego u tuczników można znaleźć w Hoduj z Głową Świnie nr 4/2015