Obrońcy praw zwierząt domagają się wycofania metody ogłuszania świń za pomocą wysokiego stężenia dwutlenku węgla. Ta metoda jest powszechnie stosowana w europejskich ubojniach.
Oszałamianie trzody chlewnej za pomocą wysokiego stężenia CO2 jest metodą powszechnie stosowaną w Unii Europejskiej. Organizacje zajmujące się obroną zwierząt zachęcają do wycofania tej metody z rzeźni.
Eurogrupa dla Zwierząt i jej 69 organizacji członkowskich apelują o odejście od oszołomienia świń wysokim stężeniem CO2, informuje portal 3trzy3.pl na podstawie strony www.eurogroupforanimals.org.
Organizacje apelują o znalezienie bezbolesnej alternatywy dla metody, która jest stosowana w większości dużych rzeźni w Unii Europejskiej. Namawiają przedstawicieli branży oraz decydentów krajowych i unijnych do inwestycji w tym kierunku.
Wykorzystanie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej w Anglii znacznie spadło w porównaniu do poprzednich lat. Wpłynęło to także na ograniczenie problemów z bakteriami opornymi na działanie leków. Ilość...
Według danych Hiszpania, Niemcy i Dania ubijają od 85 do 95% świń ogłuszając je wysokim stężeniem CO2. Tak więc w sumie metoda ta jest wykorzystywana do oszołomienia ponad 100 milionów świń rocznie.
Jak twierdzą przedstawiciele Eurogrupy ds. Zwierząt ogłuszenie za pomocą CO2 powoduje u świń ból i niepokój od pierwszego kontaktu z gazem do utraty przytomności, co może trwać nawet 60 sekund.
Grupa opublikowała film, który przedstawia cierpienia świń podczas tej procedury. Wywołał on oburzenie w krajach wspólnoty i na świecie.
Organizacje obrony zwierząt wzywają Komisję Europejską do zmiany rozporządzenia w sprawie uboju i wprowadzenia zakazu stosowania tej metody od 1 stycznia 2025 r., z rewizją w 2023 r. w celu zweryfikowania dostępności komercyjnych alternatyw.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ