Nowy rok przyniósł spadki cen żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-01-2024,9:20 Aktualizacja: 16-01-2024,9:07
A A A
Ceny w skupie tuczników w pierwszych tygodniach 2024 r. w wielu krajach Unii Europejskiej spadły. Jest to efekt zwiększonej podaży żywca w stosunku do potrzeb rzeźni. 
 
Notowania żywca wieprzowego na początku 2024 r. spadły o 3 centy za kg w Hiszpanii, Austrii i Belgii oraz o 4 centy za kg w Irlandii. 
 
Wieprzowina pochodząca z Belgii mimo, że kraj ten od dawna jest wolny od afrykańskiego pomoru świń (ASF), dopiero teraz będzie trafiała na rynek chiński. 
 
Eksport belgijskiej wieprzowiny do Chin, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, może odciążyć unijny rynek, pod warunkiem uzyskania przez handlowców atrakcyjnych cen oraz możliwości konkurowania z wieprzowiną pochodzącą z USA i Brazylii. 
 
Francuskie sieci handlowe jak co roku rozpoczęły duże kampanie promujące wyroby wieprzowe. Dzięki temu w styczniu zainteresowanie tym rodzajem mięsa zazwyczaj wzrasta, co może wpłynąć na jego ceny. 
 
Na niemieckiej dużej giełdzie cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 2,10 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 9,13 zł.
 
Obecnie w Niemczech trwają protesty rolnicze, spowodowane niezadowoleniem tej grupy społecznej ograniczeniami produkcji rolnej i nakładaniem dodatkowych wymagań Zielonego Ładu. 
 
W Polsce spadki cen tuczników z ostatniego tygodnia, które wynosiły około 0,15 zł za kg (wbc) zostały zahamowane, a rynek pozostaje stabilny.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA