Nowe etykiety na mięso

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: r.leroch hoduj@apra.pl
03-04-2015,13:05 Aktualizacja: 03-04-2015,13:25
A A A

Unia Europejska wprowadziła nowe zasady etykietowania mięsa paczkowanego. Przepisy obowiązują od 1 kwietnia 2015 r.

Przede wszystkim etykieta ma zawierać dwie kluczowe informacje. Pierwsza ma wskazać, gdzie zwierzę, od którego pochodzi produkt, zostało wyhodowane lub odchowane (kraj pochodzenia), zaś druga ma informować o miejscu uboju. Nowe zasady etykietowania dotyczą takich gatunków zwierząt gospodarskich jak: owce, kozy, świnie oraz drób.

Taka regulacja jest reakcją na potrzeby konsumentów, którzy od dawna domagali się bardziej szczegółowych informacji na temat pochodzenia kupowanego mięsa. Potwierdził to w swojej wypowiedzi dyrektor wykonawczy Richard Lloyd, który  oznajmił: "Nasze badania pokazują, że większość konsumentów chce wiedzieć skąd pochodzi wybierane przez nich mięso."

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA