Notowania tuczników wciąż są wysokie, ponieważ ich podaż maleje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-07-2019,13:00 Aktualizacja: 02-07-2019,11:03
A A A

Ceny skupu trzody chlewnej według ISN (Wspólnota Interesów Niemieckich Hodowców Świń) są stabilne. Bez zmian pozostały one w Niemczech, Danii, Francji, Belgii oraz Austrii.

Notowania tuczników na dużej niemieckie giełdzie VEZG pozostały bez zmian tj. na poziomie 1,83 euro za kg wbc czyli około 7,79 zł/kg.

Tuczniki wciąż są drogie, ponieważ podaż żywca wieprzowego pozostaje na niskim poziomie. Niestety, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, sytuacja ta nie może się przełożyć na dalszy wzrost cen w sieciach detalicznych.

"Nawet w Hiszpanii sezonowe podwyżki cen zostały zatrzymane. Niewielkie wzrosty cen zanotowano w Holandii (+1 ₵), Irlandii (+1,9₵) oraz Wielkiej Brytanii (+1,7₵). Dużo optymizmu co do możliwości dalszych wzrostów cenowych wykazują producenci żywca. Przetwórcy widzą rynek w mniej korzystnym świetle" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.

tuczniki, warchlaki, cena, Dania

Cena duńskich tuczników i warchlaków bez zmian

W Danii opublikowano 27 czerwca cenę tuczników i warchlaków w trzech kategoriach zdrowotnych. Notowania wszystkich grup zwierząt utrzymały się na poziomie sprzed tygodnia.   Spółka Danish Crown w ubiegłym tygodniu ustaliła...

Wysokie ceny tuczników wynikają głównie z trudnej sytuacji w Chinach oraz innych państwach azjatyckich dotkniętych afrykańskim pomorem świń.

Cena tuczników w UE, jak podaje związek, w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą pod koniec czerwca wyniosła średnio 178,40 euro za 100 kg tj. około 7,56 zł za kg wbc. Oznacza to wzrost o niemal 30 procent rok do roku.

Produkcja żywca wieprzowego w UE w pierwszym kwartale 2019 r. w porównaniu do ubiegłego roku zmalała o 2,2 proc.

Produkcja mięsa wieprzowego w tym czasie zmalała o 1,6 proc, a średnia waga tuszy w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku wzrosła w UE o 0,6 proc.

Produkcja mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale tego roku w Niemczech zmalała o 3,8 proc., a w Polsce o 1,4 proc. Wzrost odnotowano w Hiszpanii, aż o 3,5 proc.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA