Niemieckie ceny tuczników 4 tydzień z rzędu pozostają bez zmian na poziomie 1,36 euro za kg wbc. Z kolei w Polsce w okresie między 41 a 44 tygodniem spadły one około 25-30 groszy w wadze żywej.
Ceny żywca wieprzowego w większości państw unijnych pozostały na poziomie sprzed tygodnia. W Polsce chwilowy zakaz eksportu wieprzowiny do USA wprowadził sporo zamętu na krajowym rynku.
Centy tuczników w Niemczech utrzymały się na poziomie sprzed tygodnia. Notowania nie zmieniły się również w Holandii, Danii, Francji, Austrii oraz Belgii, gdzie niedawno potwierdzono pierwsze przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików.
Producenci żywca z uwagi na zwiększony popyt na unijną wieprzowinę na rynkach azjatyckich spodziewają się wzrostu jej cen. W Niemczech, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, ceny utrzymały się czwarty tydzień z rzędu na poziomie 1,36 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,86 zł.
Rolnik z okolic Żuromina posiada cztery chlewnie i piątą w budowie. W ciągu roku wykonuje trzy rzuty, tak więc jest w stanie przeprowadzić tucz ponad 22 tys. świń. Wojciech Dąbrowski wraz z żoną Marią i synem Zbigniewem zajmują się tuczem...
Jak podkreślają eksperci trzeba jednak wziąć pod uwagę dwa święta przypadające w Niemczech w dniach 31 października i 1 listopada. Krótki tydzień ubojowy nie sprzyja wzrostowi notowań.
Ceny tuczników przed rokiem u naszego zachodniego sąsiada wynosiły 1,45 euro za kg, a więc były o 9 centów wyższe niż obecnie.
W Danii mimo stagnacji cen żywca w dniu 2 listopada br. odnotowano wzrost notowań prosiąt na małej giełdzie w Niemczech o 4 centy za sztukę.
W Polsce od dnia 18 października, kiedy wprowadzono czasowy zakaz eksportu wieprzowiny do USA notuje się spadki cen. Na początku zakłady mięsne tłumaczyły to niepewnością związaną z rynkiem amerykańskim. Po wznowieniu eksportu do USA ceny nadal spadały w dół.
Cenniki najbardziej obniżyły te zakłady, których wieprzowina została zawrócona do kraju w trakcie wyjaśniania zamieszania związanego z amerykańskim embargiem. Tak więc straty zostały przerzucone na producentów trzody chlewnej, którzy w niczym nie zawinili.
Eksperci z kzp-ptch podkreślają, że to nie rolnicy są odpowiedzialni są za eksport wieprzowiny i nie oni powinni ponosić główny ciężar nieporozumień w handlu międzynarodowym.
Krajowe ceny w okresie między 41 a 44 tygodniem spadły około 25-30 groszy w wadze żywej. Z kolei w tym samym czasie notowania w Niemczech pozostawały bez zmian na poziomie 1,36 euro za kg wbc.
Jak komentuje wielu krajowych producentów redukcja cen, która miała miejsce w ostatnich tygodniach w Polsce była nieuzasadniona.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ