Niemiecka cena tuczników pozostaje bez zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-09-2018,12:15 Aktualizacja: 27-09-2018,12:21
A A A
Tuczniki w Niemczech w notowaniach dużej giełdy sprzed dwóch tygodni potaniały o 4 centy. Wczoraj ustalono cenę na poziomie 1,4 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), czyli taką samą jak przed tygodniem.
 
Cena żywca wieprzowego w niemieckich notowaniach Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch (VEZG) od dwóch tygodni pozostaje bez zmian i wynosi 1,4 euro za kg wbc. 
 
pogłowie świń w polsce, świnie, trzoda chlewna, lochy, prosięta, warchlaki, tuczniki

Pogłowie świń nie rośnie już tak szybko

Duży spadek cen skupu żywca wieprzowego w pierwszym półroczu br. doprowadził do zmniejszenia dynamiki wzrostu pogłowia świń w Polsce. Według danych GUS, w czerwcu wyniósł 4,2 proc. wobec 7,1 proc. w grudniu 2017 roku. Utrzymanie...
 
Przeliczając na polską walutę, przy wczorajszym kursie euro wynoszącym 4,28 kilogram żywca kosztuje 6 złotych. Początkowo przyjmowało się, że cena ta obowiązuje na kolejny tydzień. Jednak z czasem zaczęła ona obowiązywać od czwartku bieżącego tygodnia do środy kolejnego tygodnia, czyli w tym przypadku od 27 września do 3 października.
 
Ustalona cena przekłada się na wartość kontraktów na tuczniki i mięso wieprzowe w Niemczech. Polskie zakłady mięsne również ustalają swoje ceny skupu, a także ceny transakcyjne mięsa na podstawie notowań dużej giełdy VEZG.
 
Eksperci spodziewali się, że niemieckie ubojnie wykorzystają fakt nadprodukcji tuczników oraz pojawienia się wirusa afrykańskiego pomoru świń w Belgii i obniżą ceny. Na szczęście tak się nie stało. 
 
Według ich opinii na horyzoncie nie widać jednak podstaw do zatrzymania dalszych spadków więc w najbliższych tygodniach można spodziewać się obniżenia cen tuczników.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA