Niemiecka cena tuczników nadal bez zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
31-01-2019,12:00 Aktualizacja: 31-01-2019,12:36
A A A
Cena żywca wieprzowego w Niemczech od wielu tygodni pozostaje bez zmian. Sytuacja ta dotyczy zarówno małej jak i dużej giełdy.
 
Tuczniki w notowaniach małej giełdy ISW z dnia 29 stycznia wyceniono na 1,46 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). Cena ta nie zmieniła się od wielu tygodni. 
 
Mała giełda ma niewielką skalę obrotu, ponieważ zwykle dotyczy 2-3 tysięcy sztuk. Niewielka skala sprzedaży, jak podaje portal warchlaki.com, powoduje większe wahania notowań. 
 
Ceny te różnią się o kilka centów od tych ustalanych na dużej giełdzie. Na aukcji 29 stycznia wystawiono 2585 tuczników w 16 partiach z czego sprzedano 12 partii i łącznie 2090 zwierząt.
 
trzoda chlewna, ceny, wieprzowina, UE

Rynek trzody chlewnej odbije się od dna?

Ceny trzody chlewnej w Unii Europejskiej od wielu tygodni pozostawały bez zmian. Jednak zakłady zagospodarowały nadpodaż żywca wieprzowego, która pojawiła się na przełomie roku, co przyniosło pierwsze pozytywne symptomy zmian na tym rynku....
Przy kursie euro wynoszącym 4,29 zł uzyskano cenę w wysokości 6,27 zł za kg.
 
W opublikowanej dzień później (30 stycznia) dużej giełdzie (VEZG) również nie było zmian cenowych. Tuczniki wyceniono na 1,36 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje 5,84 zł.
 
Niemieckie notowania mają również zastosowanie w kontraktach na tuczniki i mięso. Na początku założono, że ustalona cena obowiązuje na kolejny tydzień. Z czasem jednak zaczęła ona obowiązywać od czwartku bieżącego tygodnia do środy kolejnego tygodnia.
 
Niemieckie notowania żywca wieprzowego są wykorzystywane także przez polskie zakłady mięsne do ustalania swoich cen skupu, a także cen transakcyjnych mięsa. Na ich podstawie ustalane są notowania dla całego polskiego przemysłu mięsnego produkcji i przetwórstwa trzody chlewnej. 
 
"Cena nie drgnęła ani o centa, ale wkrótce to się zmieni. Możecie być spokojni, bo sięgnęliśmy dna. Gorzej już nie będzie. Teraz pozostaje tylko czekać na pozytywny sygnał z rynku" czytamy na portalu warchlaki.com.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA