Niedobór żywca wieprzowego wpływa na jego ceny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-03-2023,10:00 Aktualizacja: 21-03-2023,9:48
A A A
Wiele rynków Wspólnoty zmaga się z niedoborem żywca wieprzowego, a zakłady nie są w stanie wykorzystać swoich mocy ubojowych. W efekcie ceny tuczników rosną. 
 
Na rynku Unii Europejskiej zwłaszcza w krajach południowych jest obserwowany wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Część rzeźni nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubojowych i dlatego coraz aktywniej poszukuje surowca. 
 
Odbija się to na wzroście cen. We Francji w minionym tygodniu tuczniki w wadze poubojowej podrożały o 6 centów, a w Hiszpanii o 5 centów. W Niemczech, Belgii, Holandii i Austrii ceny pozostały bez zmian. 
 
ASF, program bioasekuracji, MRiRW, wirus ASF, strefy objęte ograniczeniami, progam zwalczania ASF, Branżowe Porozumienie

ASF już staje się kiełbasą wyborczą?

Hodowcy świń żywo komentują projekt ministerstwa rolnictwa dotyczący nowelizacji rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem ASF. Przypominamy, że projekt zakłada zmniejszenie wymagań w zakresie bioasekuracji dla...
W Azji, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, pojawiły się pozytywne impulsy wzrostu cen wieprzowiny. Niski poziom zapasów mięsa w niektórych krajach Dalekiego Wschodu daje nadzieje dla unijnych eksporterów. 
 
W Polsce rozpoczęły się przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Szczególnie jest to widoczne w mniejszych zakładach przetwórczych, które szukają surowca, co przekłada się na wzrost cen. Duże zakłady chcąc konkurować na rynku muszą dostosować swoje cenniki.
 
W wyniku tego w minionym tygodniu ceny w klasie E wzrosły o 20 groszy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Niektórzy rolnicy licząc na kolejne wzrosty cen wstrzymują sprzedaż żywca wieprzowego.
 
Na rynku krajowym w dniach od 6 do 12 marca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena zakupu trzody chlewnej ukształtowały się na poziomie 8,22 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu, a także o 4% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 33% niż przed rokiem. 
 
ASF, kompartmenty, bioasekuracja, trzoda chlewna, strefy ASF, obszary objęte ograniczeniami, Karolina Maciorowska

Czy kompartmenty będą receptą na ASF?

Kompartment to subpopulacja zwierząt w obrębie jednego lub więcej gospodarstw o określonym statusie zdrowotnym utrzymywana w ramach tych samych ściśle określonych i wypracowanych zasad bioasekuracji. Zadaniem kompartmentu jest wyraźne oddzielenie...
Średnio w krajach unijnych w ciągu tygodnia świnie rzeźne klasy E podrożały o 0,6%, do wartości 228,63 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1075,67 zł. Cena ta była o 8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 42% niż przed rokiem. 
 
W Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono średnio 229,62 euro za 100 kg. Notowania te były o 0,4% wyższe od średnich w krajach Wspólnoty.
 
Mniej niż w Polsce o 20,45 euro za 100 kg otrzymywali producenci w Niderlandach, a więcej o 8,38 euro za 100 kg we Francji, o 7,94 euro za 100 kg w Niemczech i o 4,11 euro za 100 kg w Hiszpanii. 
 
W Polsce w drugim tygodniu marca półtusze wieprzowe zbywano średnio po 11,99 zł za kg. Było to o 3 gr za kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 8% drożej niż przed miesiącem oraz o 30% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA