Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig informuje o wzrostach cen w krajach Unii Europejskiej. Jest to efekt spadku podaży tuczników na rynku Wspólnoty.
Wiele rynków Wspólnoty zmaga się z niedoborem żywca wieprzowego, a zakłady nie są w stanie wykorzystać swoich mocy ubojowych. W efekcie ceny tuczników rosną.
Na rynku Unii Europejskiej zwłaszcza w krajach południowych jest obserwowany wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Część rzeźni nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubojowych i dlatego coraz aktywniej poszukuje surowca.
Odbija się to na wzroście cen. We Francji w minionym tygodniu tuczniki w wadze poubojowej podrożały o 6 centów, a w Hiszpanii o 5 centów. W Niemczech, Belgii, Holandii i Austrii ceny pozostały bez zmian.
Hodowcy świń żywo komentują projekt ministerstwa rolnictwa dotyczący nowelizacji rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem ASF. Przypominamy, że projekt zakłada zmniejszenie wymagań w zakresie bioasekuracji dla...
W Azji, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, pojawiły się pozytywne impulsy wzrostu cen wieprzowiny. Niski poziom zapasów mięsa w niektórych krajach Dalekiego Wschodu daje nadzieje dla unijnych eksporterów.
W Polsce rozpoczęły się przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Szczególnie jest to widoczne w mniejszych zakładach przetwórczych, które szukają surowca, co przekłada się na wzrost cen. Duże zakłady chcąc konkurować na rynku muszą dostosować swoje cenniki.
W wyniku tego w minionym tygodniu ceny w klasie E wzrosły o 20 groszy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Niektórzy rolnicy licząc na kolejne wzrosty cen wstrzymują sprzedaż żywca wieprzowego.
Na rynku krajowym w dniach od 6 do 12 marca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena zakupu trzody chlewnej ukształtowały się na poziomie 8,22 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu, a także o 4% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 33% niż przed rokiem.
Kompartment to subpopulacja zwierząt w obrębie jednego lub więcej gospodarstw o określonym statusie zdrowotnym utrzymywana w ramach tych samych ściśle określonych i wypracowanych zasad bioasekuracji. Zadaniem kompartmentu jest wyraźne oddzielenie...
Średnio w krajach unijnych w ciągu tygodnia świnie rzeźne klasy E podrożały o 0,6%, do wartości 228,63 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1075,67 zł. Cena ta była o 8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 42% niż przed rokiem.
W Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono średnio 229,62 euro za 100 kg. Notowania te były o 0,4% wyższe od średnich w krajach Wspólnoty.
Mniej niż w Polsce o 20,45 euro za 100 kg otrzymywali producenci w Niderlandach, a więcej o 8,38 euro za 100 kg we Francji, o 7,94 euro za 100 kg w Niemczech i o 4,11 euro za 100 kg w Hiszpanii.
W Polsce w drugim tygodniu marca półtusze wieprzowe zbywano średnio po 11,99 zł za kg. Było to o 3 gr za kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 8% drożej niż przed miesiącem oraz o 30% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ