Ceny tuczników w krajach Europy Centralnej i Północnej spadają. Mniejszy popyt powoduje przejściowe trudności w zbyciu wieprzowiny, co przekłada się na obniżenie ceny żywca wieprzowego.
Zakłady mięsne w okresie wakacyjnym odczuwają pewne trudności ze sprzedażą wyrobów wieprzowych i wywierają presję na cenę surowca. Trendy te dotyczą głównie Europy Centralnej i Północnej.
Ceny tuczników w krajach Europy Centralnej i Północnej spadają. Mniejszy popyt powoduje przejściowe trudności w zbyciu wieprzowiny, co przekłada się na obniżenie ceny żywca wieprzowego.
Ostatnie notowania nie przyniosły zasadniczej zmiany cenowej tuczników w krajach Unii Europejskiej.
Liczba świń u naszego zachodniego sąsiada z roku na rok spada. W ciągu ostatnich 5 lat pogłowie zmalało o 2,2 mln zwierząt, co oznacza spadek o 7,8 proc. Federalny Urząd Statystyczny (Destatis) opublikował dane, z których wynika, że...
Według notowań z ubiegłego tygodnia cena tuczników spadła o 3 centy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc) w Danii i Austrii.
Nieco mniejszy spadek o 2 centy zanotowano w Belgii, podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej (KZP-PTCH).
Z kolei cena w Holandii, po dużym spadku o 9 centów w ubiegłym tygodniu, została utrzymana na niezmienionym poziomie.
Odmienna sytuacja rynkowa panuje w krajach południowej Europy, gdzie duża liczba turystów podnosi konsumpcję wieprzowiny.
W wyniku upałów świnie rosną wolniej, a ich waga ubojowa spada. Ma to wpływ na ograniczoną podaż żywca wieprzowego przeznaczonego do uboju.
Ceny w Hiszpanii utrzymują się na wysokim poziomie, a we Francji wzrosły one o 3 centy za kg wbc.
W Niemczech na małej giełdzie ostatnie notowania utrzymały się na tym samym poziomie co poprzednio. W dniu 24 lipca cena wyniosła 1,74 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 7,45 złotych.
Jak podkreślają eksperci z KZP-PTCH, w Polsce większość zakładów utrzymała ceny skupu na poziomie sprzed tygodnia. Tylko w nielicznych przypadkach obniżono ceny średnio o 5 groszy za kilogram tuszy.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ