Kosmetyczne zmiany cen tuczników na niemieckim rynku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-10-2019,14:35 Aktualizacja: 18-10-2019,14:29
A A A
Ceny żywca wieprzowego na unijnych rynkach od kilku tygodni pozostają bez większych zmian. Sytuacja ta dotyczy również Niemiec, gdzie cena na małej giełdzie nieznacznie spadła.
 
Niemiecka branża trzody chlewnej opublikowała 15 października notowania małej giełdy (ISW). Cena tuczników w bieżącym tygodniu spadła o 1 cent do wartości 1,89 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc).
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,12 złotych. Na aukcji wystawiono 2615 tuczników w 16 partiach z czego sprzedano 11 partii oraz 1915 zwierząt, podaje portal warchlaki.com.pl.
 
cena tuczników, Chiny, pogłowie macior, import wieprzowiny

Żywiec wieprzowy kosztuje niemal 19 złotych za kilogram

Cena tuczników w Chinach bije rekordy. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w przeliczeniu na polską walutę tamtejsze zakłady płacą niemal 19 złotych za kilogram żywca. Średnia cena żywca...
Dzień później (16 października) w Niemczech opublikowano notowania dużej giełdy (VEZG).
 
Cena żywca wieprzowego utrzymała się na poziomie sprzed tygodnia i wyniosła 1,85 euro za kg wbc.
 
Przy kursie euro wynoszącym 4,29 z dnia 16 października cena za kilogram wynosi 7,95 złotych.
 
Obowiązuje ona od 17 do 24 października bieżącego roku.
 
Stabilne ceny w Unii Europejskiej są spowodowane zmniejszenie pogłowia trzody chlewnej w wielu państwach członkowskich oraz rosnącym eksportem tego rodzaju mięsa do Chin. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA