Żywiec wieprzowy kosztuje niemal 19 złotych za kilogram

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-10-2019,14:15 Aktualizacja: 16-10-2019,14:12
A A A

Cena tuczników w Chinach bije rekordy. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w przeliczeniu na polską walutę tamtejsze zakłady płacą niemal 19 złotych za kilogram żywca.

Średnia cena żywca wieprzowego w Chinach, jak informuje firma genetyczna Genesus, wzrosła do 33,56 juanów za kilogram.

Żywiec wieprzowy w Chinach w przeliczeniu na polską walutę kosztuje więc 18,6 złotych za kilogram.

tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna, warchlaki

Ceny na rynku trzody chlewnej bez większych zmian

Ceny żywca wieprzowego oraz warchlaków w większości krajów europejskich pozostały bez większych zmian. Jest to skutek rosnącego eksportu do Chin oraz ograniczenia produkcji w Unii Europejskiej.    Notowania tuczników...

Ceny żywca osiągnęły rekordowy poziom. Zdaniem analityków wynikają one z problemów z zaopatrzeniem chińskiego rynku wewnętrznego w wieprzowinę.

Ministerstwo rolnictwa Chin oficjalnie poinformowało, że we wrześniu pogłowie świń w tym kraju zmalało o 41 procent. Samo stado loch zmniejszyło się o blisko 39 proc. w relacji rok do roku.

Pogłowie świń w porównaniu do poprzedniego miesiąca tj. sierpnia zmalało o 1,5 proc., a stado loch o 2,5 proc.

Likwidacja stada świń w Chinach postępuje i zdaniem analityków będzie trwała także przez kolejne miesiące. Głównym powodem takiej sytuacji jest rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń.

  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA