Eksport wieprzowiny mocno poszedł w górę
W pierwszym półroczu bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To aż o 43 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem.
Eksperci Komisji Europejskiej podają, że w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (52 proc.) oraz podroby i słonina (40 proc.), których wysłano odpowiednio o 73 i 29 proc. więcej niż rok wcześniej. Spadł natomiast wywóz świeżego mięsa (16 proc.), kiełbas i przetworów (6 proc.) oraz żywca wieprzowego (46 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
ASF. Co zrobić żeby polski handel wieprzowiną był niezagrożony?
Największymi dostawcami produktów były Niemcy, Hiszpania i Dania, ale wszyscy najważniejsi gracze na rynku zanotowali znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen.
W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu eksportu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku były państwa azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd.
Unia zakupiła natomiast w krajach trzecich ok. 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 15 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (65 proc. udział). Najważniejszym dostawcą towarów do UE była Szwajcaria.