Japonia zezwoliła na eksport polskiej wieprzowiny z 13 województw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-09-2017,14:00 Aktualizacja: 01-09-2017,14:43
A A A

Rząd Japonii uwzględnił regionalizację w Polsce i zezwolił na eksport wieprzowiny z Polski poza trzema województwami: mazowieckim, podlaskim i lubelskim - poinformował w piątek Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. Dodał, że liczy, iż podobną decyzję podejmą też Chiny.

- W czwartek otrzymaliśmy decyzję rządu Japonii, że Japonia uwzględniła regionalizację w Polsce, czyli poza trzema województwami - lubelskim, mazowieckim i podlaskim - z innych części kraju będzie dozwolony już eksport wieprzowiny i mięsnych przetworów wieprzowych - powiedział szef resortu.

Polityk przypomniał, że ze swoim chińskim odpowiednikiem rozmawiał o możliwości eksportu polskiej wieprzowiny na tamten rynek. - Wierzę, że w ciągu paru miesięcy także Chiny uznają regionalizację w Polsce - dodał. 
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA