Hodowcy świń mierzą się z nowymi problemami

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-07-2022,13:15 Aktualizacja: 31-07-2022,13:18
A A A

Podaż tuczników na rynku każdego roku latem jest mniejsza. Obecnie jednak, co w minionych latach nie było spotykane, spadł również popyt na wieprzowinę. W efekcie ceny świń nie rosną, a hodowcy wciąż mierzą się z trudną sytuacją rynkową.

Na europejskich rynkach panuje stagnacja, co potwierdzają notowania w Niemczech. Cena tuczników od 5 tygodni utrzymuje się tam na poziomie 1,85 euro za kg wbc. W Polsce zakłady mięsne również nie zmieniają cenników.

- Sytuacja jest trochę lepsza niż kilka tygodni temu, ale wciąż wiele gospodarstw boryka się z brakiem opłacalności. Problem ten dotyczy szczególnie tych, którzy karmią świnie paszą pochodzącą z zakupu. Przy tych cenach mieszanek pełnoporcjowych trudno uzyskać zysk - mówi Aleksander Dargiewicz, Prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej Polpig.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Cena tuczników na VEZG z 27 lipca

Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG utrzymała się na poziomie 1,85 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 27 lipca wg NBP (4,7811), jest to 8,84 zł za kg wbc. "Na niemieckim rynku trzody chlewnej dostępna...

W ostatnim czasie notowano pewne wahania cen zbóż, które jednak wciąż utrzymują się na wysokim poziomie, podobnie jak śruty sojowej. Ta w połowie lipca kosztowała 2770 zł za tonę.

- Na notowania zbóż wpłynęła blokada ukraińskich portów na Morzu Czarnym. Wskutek tego Polska jest w jakimś stopniu krajem tranzytowym. W jakimś stopniu, ponieważ część zbóż, która do nas wjeżdża, już zostaje i zalega w polskich magazynach. Rolnicy boją się więc tego, że nie będą mieli gdzie składować ziarna z tegorocznych żniw. Sytuacja jest niepewna, dynamiczna i w każdej chwili może się błyskawiczne odwrócić. Wiele zależy teraz od decyzji politycznych i wydarzeń na Ukrainie - mówi Aleksander Dargiewicz.

Obecna sytuacja na rynku świń jest nieco odmienna od tej, notowanej w poprzednich latach. Co prawda zawsze latem maleje podaż tych zwierząt. Tym razem jednak istotnie spadł również popyt na wieprzowinę.

- Każdego roku byliśmy przyzwyczajeni do malejącej podaży świń, ale rosnącego spożycia mięsa wieprzowego. Ten jest nietypowy. Panuje duża niepewność co do rozwoju dalszej sytuacji gospodarczej, a na półkach sklepowych wieprzowina jest coraz droższa - mówi Aleksander Dargiewicz.

ognisko asf u świń, wirus asf, asf w Polsce, maciory, lochy, trzoda chlewna, ASF w Wielkopolsce, strefa czerwona

Wirus ASF wykryty w kolejnym wielkopolskim stadzie świń

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o 12. ognisku ASF u świń w Polsce w 2022 roku. Niestety po raz kolejny wybuchło ono w Wielkopolsce. Ognisko ASF nr 2022/12 wybuchło w gospodarstwie leżącym w pobliżu miejscowości Krzeszkowice. Jest...

Niemcy, ze względu na spadek spożycia wieprzowiny, mają nadwyżkę tego mięsa w magazynach. W efekcie rośnie tam presja na obniżenie cen skupu tuczników.

- Tamtejsze zakłady tłumaczą tę sytuację słabym popytem ze strony sieci handlowych, które nie chcą kupować mięsa w obecnych cenach, właśnie z uwagi na brak tak dużego zapotrzebowania - mówi prezes Polpig.

Do tego dochodzi jeszcze ASF w Niemczech. W tym roku zostały tam potwierdzone dwa ogniska tej choroby u świń.

- ASF w Niemczech nie wpłynął jeszcze znacząco na rynek, o czym póki co decyduje wspomniana już skala zapasów wieprzowiny w magazynach - komentuje Dargiewicz.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA