Hiszpania przegania Niemcy w eksporcie wieprzowiny na rynki trzecie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-07-2017,12:00 Aktualizacja: 07-07-2017,16:13
A A A
Mięso wieprzowe z Hiszpanii w coraz większej ilości jest eksportowane na rynki trzecie. W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku kraj ten wyeksportował na rynki wschodzące 278 tys. ton wieprzowiny, to o 11 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Hiszpania po raz pierwszy w historii stała się największym eksporterem wieprzowiny na rynki trzecie spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej. Do tej pory miejsce lidera zajmowały Niemcy - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie Genesus. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy

Cena tuczników w Unii Europejskiej na stabilnym poziomie

Wieprzowina w większości krajów Unii Europejskiej w bieżącym tygodniu utrzymała stabilną cenę. Mała podaż żywca spotkała się z brakiem ożywionego zainteresowania ze strony ubojni. Zarówno rynki lokalne jak i rynki eksportowe...
Eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii w ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku na rynki trzecie wyniósł 278 tys. ton. W tym samym okresie Niemcy wyeksportowali 273 tys. ton, to o 17 proc. mniej niż w ubiegłym roku.
 
Również w Danii eksport wieprzowiny zmalał o 11 proc. r/r i wyniósł 193 tys. ton, to o 85 tys. ton mniej niż wyeksportowała Hiszpania.
 
Co prawda Hiszpania zmniejszyła swój udział w eksporcie wieprzowiny do Chin, ale zrekompensowała to wzrostem eksportu na rynek japoński.
 
Kraje Unii Europejskiej łącznie wyeksportowały prawie 1,29 mln ton mięsa wieprzowego. Mino, że jego ilość spadła o 3 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem to dzięki wyższym cenom jego wartość jest o 14 proc. większa.
 
Obecnie w Hiszpanii ze względu na zwiększony popyt na wieprzowinę z powodu najazdu turystów jej cena nieznacznie poszła w górę.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA