Cena tuczników w Unii Europejskiej pozostaje stosunkowo stabilna. Jednak rosnące ceny pasz i energii sprawiają, że wielu rolników wstrzymało się z zapełnianiem tuczarni w oczekiwaniu na wzrost notowań.
Rynek tuczników w Unii Europejskiej pozostaje bez większych zmian. Uznanie przez Ukrainę unijnej regionalizacji ASF stwarza dla Polski dodatkowe możliwości eksportu i może dać impuls do wzrostu cen tuczników.
Ceny trzody chlewnej na unijnym rynku w 20 tygodniu pozostały stosunkowo stabilne. W notowaniach niemieckiej dużej giełdy z poprzedniego tygodnia cena tuczników pozostała na poziomie 1,80 euro za kg wagi bitej ciepłej, co daje około 8,27 zł.
Nadwyżka podaży tuczników w Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, nie do końca została zagospodarowana, ale ostatecznie obecny poziom cen skupu żywca wieprzowego został zaakceptowany przez wszystkich uczestników rynku.
Pogłowie świń w Polsce ma zostać odbudowane. Już od czerwca mają ruszyć prowadzące do tego celu prace. Ministerstwo rolnictwa powoła w tej sprawie dwa zespoły. Ich celem jest przygotowanie wytycznych i zaleceń, które mają zostać zwieńczone...
Wyjątek stanowi Dania, gdzie tuczniki podrożały o 3 centy za kg. Jest to efekt zawarcia nowych kontraktów eksportowych przez ten kraj.
Na poziom cen wpływa m.in. ograniczenie eksportu europejskiej wieprzowiny do Chin. Kolejnym problemem jest wzrost cen żywności oraz wysoka inflacja, która wpływa na bardziej ostrożne zachowania zakupowe konsumentów. Ponadto sezonowy wzrost handlu wieprzowiną nie jest tak wyraźnie widoczny jak w poprzednich latach.
Wraz ze słabszym popytem spada podaż żywca, co stwarza możliwość poprawy sytuacji producentów świń pod warunkiem pojawienia się impulsów popytowych. Dobrą wiadomością jest również uznanie przez Ukrainę unijnej regionalizacji ASF, co stwarza dla Polski dodatkowe możliwości eksportu i może wpłynąć na wzrost cen w skupie.
Cena trzody chlewnej w dniach 9-15 maja, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w ciągu tygodnia spadła o 4% do wartości 6,46 zł za kg. Była ona o 4% niższa niż przed miesiącem, ale o 27% wyższa niż przed rokiem.
W tym czasie półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 9,35 zł za kg. Było to o 5% taniej niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o 28% wyższa niż przed rokiem.
W ubiegłym tygodniu rynek krajowy nieznacznie się ożywił, co skutkowało wzrostem średniej ceny tuczników do 8,10 zł za kg w klasie E. Było to o 10 gr więcej niż przed tygodniem. Oferowane na rynku stawki nie pokrywają jednak rosnących kosztów produkcji żywca wieprzowego.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ