Eksport żywca wieprzowego z Holandii spadł, a mięsa wzrósł
Z Holandii w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. eksport żywca wieprzowego zmniejszył się aż o 36 proc. r/r i wyniósł 215 tys. ton. Spadek wywozu wynikał ze wzrostu ubojów trzody na rynku wewnętrznym. Jednocześnie o 8 proc. w skali roku wzrósł eksport mięsa wieprzowego, który osiągnął 638,7 tys. ton.
Średnia cena jednostkowa wysyłek była o 11 proc. niższa niż przed rokiem i w związku z tym całkowita wartość eksportu obniżyła się o 4 proc. do 1,19 mld euro – informuje FAMMU/FAPA.
Głównym rynkiem dla holenderskiej wieprzowiny pozostają Włochy (17 proc.), a następnie Niemcy, Grecja i Wielka Brytania. Jednak największa dynamika wzrostu eksportu miała miejsce w stosunku do Chin, które sześciokrotnie zwiększyły zakup mięsa wieprzowego z Holandii.
Zanotowano również wzrost eksportu do Korei Płd. o 45 proc. i Australii o 34 proc. Obniżył się natomiast eksport do Japonii.