Duńczycy obniżyli ceny warchlaków i tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-07-2019,10:10 Aktualizacja: 29-07-2019,9:25
A A A
Notowania duńskich tuczników i warchlaków są dużo stabilniejsze niż w Niemczech i nie ulegają tak częstym wahaniom. Te opublikowane w zeszłym tygodniu są niższe od poprzednich odpowiednio o 0,40 koron duńskich za żywiec i 25 koron duńskich za warchlaka.
 
Dania podała 11 lipca ceny warchlaków w trzech kategoriach zdrowotnych SPF Region 2/3 PRRS negatywny, SPF Region 2/3 PRRS pozytywny oraz konwencjonalne.
 
asf, dobrostan zwierząt, świnie z dostępem do wybiegu, KZP-PTCH

Świnie z dostępem do wybiegu? Tak, ale nie w dobie walki z ASF

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wydał stanowisko w sprawie propagowania utrzymywania świń na wybiegach przez ministerstwo rolnictwa. Członkowie zrzeszeni w związku popierają rekompensaty za podnoszenie...
 
Wszystkie grupy odnotowały spadek cen o 25 koron duńskich (DKK) za sztukę. Jest to około 14,29 zł.
 
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny kosztowały 485 DKK (277 zł), warchlaki SPF Region 2/3 PRRS pozytywny 470 DKK (268 zł), a konwencjonalne 460 DKK (263 zł).
 
Ustalona w Danii cena warchlaków obowiązuje od 15 do 21 lipca, podaje portal warchlaki.com.pl.
 
W tym samym dniu opublikowano notowania tuczników duńskich Danish Crown. Ich cena spadła o 0,40 DKK do wartości 11,40 DKK za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). 
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 6,51 zł. Cena ta obowiązuje w 29 tygodniu 2019 r. 
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA