Dopłaty do przechowywania mięsa cieszą się dużym zainteresowaniem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-03-2015,9:15 Aktualizacja: 20-03-2015,9:33
A A A
Polskie firmy złożyły już 38 wniosków na dopłaty do prywatnego przechowywania 6275 ton wieprzowiny. To drugie co do wielkości zapotrzebowanie na ten rodzaj unijnego wsparcia.
 
Poinformował o tym PAP wiceszef Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak. ARR przyjmuje wnioski od 9 marca i ma obowiązek dwa razy w tygodniu raportować ich liczbę do Komisji Europejskiej. Bruksela nie określiła limitu pomocy, ale zastrzegła sobie prawo do decyzji o zamknięciu wsparcia na podstawie raportów.
 
Komisja podsumowała póki co tylko pierwsze trzy dni zgłoszeń (ubiegły tydzień). W tym czasie firmy ze wszystkich krajów UE wnioskowały o dopłaty do przechowywania 20,8 tys. ton wieprzowiny. Najwięcej wniosków wpłynęło od Duńczyków - na ok. 6 tys. ton mięsa (28 proc), z Polski - 5,3 tys. ton (25,6 proc.) oraz Hiszpanii - 3 tys. ton.
 
Zwolak poinformował, że w poniedziałek zostały podpisane pierwsze umowy na przechowywanie mięsa. Oznacza to, że od czwartku w ciągu 28 dni świeże mięso musi trafić do chłodni. Dodał, że wcześniej przedsiębiorca musi powiadomić agencję o chęci złożenia wieprzowiny w magazynach, tak by kontrolerzy mogli skontrolować jakość mięsa.
 
W ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny składowane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, m.in. szynki, łopatki, przodki, schaby i boczek przez okres 90, 120 lub 150 dni. Wysokość dopłat zależeć będzie od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania i wynosić będzie 210-305 euro za tonę.
 
Zdaniem Zwolaka, efekt uruchomienia tego mechanizmu prawdopodobnie będzie zauważalny jeszcze przed świętami w postaci zwyżki cen żywca wieprzowego.
 
W ocenie analityków ARR, od początku lutego na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu trzody chlewnej. Na przełomie lutego i marca przeciętna stawka żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne wyniosła 4,62 zł/kg i była o 2,5 proc. wyższa niż w poprzednim tygodniu. Cena żywca była także o 13 proc. wyższa niż przed miesiącem i o 9 proc. wyższa niż przed rokiem.
 
Natomiast w pierwszym tygodniu marca za żywiec wieprzowy płacono średnio 4,48 zł/kg, czyli o 3 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 6 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 1 proc. więcej niż przed rokiem.
 
Przeciętna cena skupu żywca w Polsce (143,80 euro/100 kg) była wyższa od średnich cen: w Rumunii, Danii, Holandii, Belgii, we Francji, w Irlandii, Czechach, Hiszpanii, na Słowacji i w Estonii.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA