Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
25 marca został uruchomiony mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Wnioski można składać do 29 kwietnia.
Mechanizm uruchamiany jest przez Komisję Europejską okresowo i ma na celu osiągnięcie stabilizacji rynku wieprzowiny poprzez zagospodarowanie sezonowych nadwyżek produkcyjnych.
Świnie w marcu drożeją
Jego uczestnikiem może być przedsiębiorca mający siedzibę i zarejestrowany dla celów podatku VAT na terenie Unii Europejskiej, który uzyskał wpis do ewidencji producentów, prowadzonej przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zgodnie z ustawą z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
W ramach mechanizmu przechowywane mogą być tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do owego rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez okres 60, 90, 120 lub 150 dni.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest:
- złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
- złożenie zabezpieczenia w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się przedsiębiorca
Wnioski o zawarcie umowy wraz z wymaganymi dokumentami należy składać w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30) na formularzu udostępnionym na stronach internetowych ARiMR oraz KOWR do 29 kwietnia. Za datę złożenia dokumentu uważa się datę jego wpływu do KOWR.
Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta wnioskiem o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:
- 10 ton dla produktów bez kości
-
15 ton dla pozostałych produktów
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ