Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Jak informuje Agencja Rynku Rolnego będą nim objęte półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki) podzielone na 6 kategorii.
W zależności od asortymentu i okresu przechowywania (90, 120 lub 150 dni) będzie można otrzymać od 210 do 305 euro za tonę,
"Dopłaty do prywatnego przechowywania obejmują mięso wyłącznie dobrej jakości pochodzące z ubojni, bądź zakładu rozbioru spełniających unijne wymagania sanitarno-weterynaryjne oraz mięso pochodzące od zwierząt, których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE, utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi oraz ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni, i których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności)" - podaje na swojej stronie ARR.
Minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty wynosi 10 ton dla produktów bez kości oraz 15 ton dla pozostałych.
Aby otrzymać dopłaty trzeba złożyć wniosek na formularzu udostępnionym przez ARR (dokument może dotyczyć tylko jednego produktu) oraz uiścić (w złotówkach) zabezpieczenie prawidłowego wykonania umowy, które wynosi 20 proc. kwoty dopłaty podanej we wniosku.
Świeża wieprzowina powinna trafić do chłodni w ciągu 28 dni od zawarcia umowy z ARR - mięso może być dostarczone partiami. Nie ma jednak możliwości wcześniejszego wycofania wieprzowiny i wywiezienia poza obszar celny UE.
Rozporządzenie wejdzie w życie trzeciego dnia po publikacji.