Dalszy wzrost cen skupu żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-06-2024,15:35 Aktualizacja: 11-06-2024,14:36
A A A
Krajowe notowania tuczników na przełomie maja i czerwca ponownie wzrosły. Średnie ceny uzyskiwane w Unii Europejskiej były zbliżone do tych oferowanych przed tygodniem.
 
Na przełomie maja i czerwca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, na rynku krajowym odnotowano dalszy wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. 
 
W dniach od 27 maja do 2 czerwca w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena świń rzeźnych ukształtowała się na poziomie 7,62 zł za kg.
 
Goodvalley, obchody 30 lecia działalności w Polsce, zakłady mięsne, produkcja tuczników, trzoda chlewna

Goodvalley 30 lat na rynku polskim

Goodvalley Agro S.A. działa na rynku Polskim już od 30 lat. Spółka prowadzi produkcję roślinną, zajmuje się chowem trzody chlewnej i posiada własne zakłady przetwórcze, dzięki czemu wpisuje się w model "od pola do...
Były one o 3 gr za kg droższe niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 14% tańsze niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
W Unii Europejskiej średnia cena świń rzeźnych klasy E wyniosła 220,85 euro (około 958 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu oraz o 1% wyższa niż przed miesiącem.
 
Jednocześnie unijni producenci otrzymywali o 8,5% mniej za tuczniki niż przed rokiem. 
 
W Polsce za świnie rzeźne tej klasy, w przeliczeniu na euro płacono średnio 234,06 euro (około 1015 zł) za 100 kg. Notowania te były o 6% wyższe niż średnia w krajach Wspólnoty. 
 
Tuczniki w Polsce były o 1% droższe niż w Niemczech, o 7% niż w Hiszpanii, o 26% niż w Danii, a także o 25% niż w Niderlandach.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA