Coraz więcej zarabiamy na eksporcie wieprzowiny
W 2016 roku Polska wyeksportowała 431,9 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny wartej 787,3 mln euro. W porównaniu z 2015 r. sprzedaż w ujęciu wartościowym zwiększyła się o prawie 12 proc., a ilościowym wzrosła o 5,9 proc.
Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa były: Włochy (54,7 tys. ton), Niemcy (51,9 tys. ton), Hongkong (38,9 tys. ton), Słowacja (31,3 tys. ton), Czechy (30,2 tys. ton), Stany Zjednoczone (30 tys. ton), Litwa (20,9 tys. ton) oraz Wielka Brytania (17,2 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie
Sporo wieprzowiny trafiło ponadto do Hiszpanii (16,7 tys. ton), na Łotwę (16,4 tys. ton), do Rumunii (14,2 tys. ton), Holandii (13,7 tys. ton), Estonii (11 tys. ton), Wietnamu (7,6 tys. ton), Chile (6,2 tys. ton), Kanady (5,1 tys. ton), Austrii (4,5 tys. ton), Danii (4,1 tys. ton) oraz Chorwacji (3 tys. ton) i wiele innych krajów.
Kraje UE sprowadziły z Polski 326,3 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny o wartości 597,8 mln euro. Eksport w ujęciu ilościowym obniżył się o 3,2 proc., zaś wartościowym o 3,1 proc.
Spadek wywozu na unijny rynek został zrekompensowany wzrostem wysyłek do krajów trzecich - przede wszystkim do USA (wzrost o 24 proc.), Hongkongu (+67 proc.), Kanady (+77 proc.), Chile (+600 proc.) i Wietnamu (+300 proc.).
Polska sprowadziła z kolei w 2016 r. 665,3 tys. ton wieprzowiny - o 1,8 proc. mniej niż w 2015 r. W ujęciu wartościowym import poszedł w górę o 2,4 proc. do 1 mld 267 mln euro. Najwięcej mięsa kupiliśmy w Belgii, Niemczech i Danii, a ponadto w Holandii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii oraz we Francji (16,9 tys. ton).
Saldo wymiany handlowej wieprzowiną było w ub.r. - podobnie jak w poprzednich latach - ujemne z deficytem w ujęciu wartościowym na poziomie 479,5 mln euro, a ilościowym 233,4 tys. ton.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń