Chlewnia musi być czysta czyli mycie i dezynfekcja
Trzoda chlewna powinna przebywać w chlewniach, które po opuszczeniu każdej partii zwierząt muszą być myte i dezynfekowane. Oprócz chlewni ważne są również drogi wjazdowe na obiekt, a także magazyny czy silosy do przechowywania zbóż i pasz.
Mycie i dezynfekcja składają się z trzech podstawowych etapów. Każdy z nich jest równie ważny. Po pierwsze obiekt musi być wyczyszczony na sucho. Jeżeli pozostaną w nim resztki obornika, słomy, czy paszy to starając się zmyć je myjką wysokociśnieniową zużyjemy więcej wody oraz środka myjącego. Drugim etapem jest mycie a trzecim dezynfekcja.
Każda ferma powinna mieć przygotowany indywidualny program higieny. Podczas jego tworzenia nie można korzystać z szablonu czy uniwersalnego planu. Musi być on dostosowany do konkretnego gospodarstwa.
Probiotyki wpływają na lepsze zdrowie świń
Program higieny powinien zawierać m.in. listę pomieszczeń oraz częstotliwość ich mycia, nazwy produktów wykorzystywanych w tym celu, a także stężenia robocze płynów dobrane do rzeczywistych warunków panujących w gospodarstwie.
W chlewni mamy do czynienia z resztkami organicznymi czyli odchodami, paszą czy tłuszczem pochodzącym z organizmu zwierząt. One muszą być usuwane produktami alkalicznymi czyli zasadowymi lub neutralnymi. Oprócz tych zabrudzeń występują także osady z kamienia, głównie przy poidłach. Aby je usunąć należy użyć produktów kwaśnych.
Aby mycie było skuteczne należy stosować się do etykiety i zaleceń producenta, głównie w przypadku stężenia roztworu roboczego. Jednym z najczęściej spotykanych błędów jest przekonanie, że jeśli będzie ono wyższe niż proponowane, mycie przyniesie lepsze efekty.
Po czyszczeniu na sucho oraz myciu przychodzi czas na dezynfekcję czyli usunięcie drobnoustrojów w celu zapobiegania chorobom. Możemy ją wykonywać metodą oprysku tj. za pomocą spalinowych lub ciśnieniowych opryskiwaczy.
Mówiąc o myciu i dezynfekcji chlewni nie możemy także zapomnieć o jakości wody oraz higienie instalacji wodnej. Nawet jeśli czysta pod względem mikrobiologicznym woda dociera do naszej fermy nie oznacza to, że w takiej samej postaci trafi do poideł zwierząt.
Więcej informacji na temat higieny w chlewni można znaleźć w Hoduj z Głową Świnie nr 4/2016. ZAPRENUMERUJ