Chiny zwiększają produkcję wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-10-2020,10:15 Aktualizacja: 21-10-2020,9:37
A A A
Produkcja wieprzowiny w Chinach w trzecim kwartale roku wzrosła o ponad 18%. Tym samym osiągnęła poziom 8,4 mln ton. 
 
Chiny w trzecim kwartale roku wyprodukowały 8,4 mln ton wieprzowiny co oznacza wzrost o 18%, informuje portal euromeatnews.com.
 
Według najnowszych danych stado hodowlane świń w tym kraju wzrosło o 28% do wartości 38 mln sztuk.
 
Są to pierwsze oznaki ożywienia chińskiego stada świń od początku kryzysu wywołanego prze wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Tuczniki w Polsce nieznacznie tańsze niż w Niemczech

Potwierdzenie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Niemczech spowodowało spadek cen tuczników na tamtejszym rynku. Tym samym ich notowania są obecnie zaledwie o około 1% wyższe niż w Polsce.    Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w...
 
Jak przewidywali analitycy z Rabobanku, produkcja mięsa w Chinach miała osiągnąć najniższy od 16 lat poziom i w bieżącym roku przewidywano jej spadek o 20%.
 
Tymczasem produkcja w pierwszych 9 miesiącach bieżącego roku spadła o 10,8% w porównaniu z tym samym okresem minionego roku i osiągnęła poziom 28,38 mln ton, wynika z najnowszego raportu Chińskiego Urzędu Statystycznego.
 
Liczba świń poddanych ubojowi w tym okresie zmniejszyła się o 11,7% do poziomu 361,86 mln. 
 
W Chinach odnotowano również spadek produkcji wołowiny i owiec odpowiednio o 1,7% i 1,8%. 
 
W ciągu pierwszych 9 miesięcy 2020 r. odnotowano wzrost produkcji drobiu o 6,5%.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA