Chiny zwiększą produkcję wieprzowiny o 10 proc.

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-07-2016,11:10 Aktualizacja: 13-07-2016,9:49
A A A

Największy wzrost pogłowia trzody chlewnej w Chinach jest przewidywany na lata 2019-2021. Według prognoz do 2025 r. chińska produkcja wieprzowiny może wzrosnąć o 10 proc. – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Oszacowano, że połowa pogłowia trzody chlewnej znajduje się w Państwie Środka, a liczba ludności Chin stanowi około 25 proc. globalnej populacji. W 1960 r. tylko 16 proc. chińczyków żyło w miastach, a w 2014 r. ich liczba wzrosła do 54 proc.

tuczniki, trzoda chlewna, Chiny, eksport wieprzowiny

Ceny świń w Europie są wysokie dzięki konsumentom w Chinach

Ceny tuczników w Chinach są rekordowo wysokie, a mimo to zapotrzebowanie na wieprzowinę w tym kraju ciągle pozostaje niezaspokojone. Wykorzystują to inne kraje w tym należące do Unii Europejskiej. Rosyjskie embargo spowodowało, że sytuacja...

Wyludniające się wioski przyczyniają się do stopniowej modernizacji i konsolidacji produkcji wieprzowiny.

Producenci zwiększają hodowlę i staja się bardziej profesjonalni. Jeszcze rok temu 11 największych firm produkowało jedynie 23 mln tuczników, to 3,2 proc. całości ubijanego żywca wieprzowego. W kolejnych 5-10 latach planują nawet 10-krotne zwiększenie produkcji.

Według szacunków chińskiego ministerstwa rolnictwa produkcja wieprzowiny w latach 2015-2025 wzrośnie o 10 proc. Natomiast udział w rynku dużych producentów wyniesie 26 proc.

Wzrost ten wynika nie tylko z atrakcyjnej obecnie ceny, ale także konieczności zaopatrzenia w surowiec chińskiej ludności.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA