Chiny zwiększą produkcję wieprzowiny o 10 proc.
Największy wzrost pogłowia trzody chlewnej w Chinach jest przewidywany na lata 2019-2021. Według prognoz do 2025 r. chińska produkcja wieprzowiny może wzrosnąć o 10 proc. – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Oszacowano, że połowa pogłowia trzody chlewnej znajduje się w Państwie Środka, a liczba ludności Chin stanowi około 25 proc. globalnej populacji. W 1960 r. tylko 16 proc. chińczyków żyło w miastach, a w 2014 r. ich liczba wzrosła do 54 proc.
Ceny świń w Europie są wysokie dzięki konsumentom w Chinach
Wyludniające się wioski przyczyniają się do stopniowej modernizacji i konsolidacji produkcji wieprzowiny.
Producenci zwiększają hodowlę i staja się bardziej profesjonalni. Jeszcze rok temu 11 największych firm produkowało jedynie 23 mln tuczników, to 3,2 proc. całości ubijanego żywca wieprzowego. W kolejnych 5-10 latach planują nawet 10-krotne zwiększenie produkcji.
Według szacunków chińskiego ministerstwa rolnictwa produkcja wieprzowiny w latach 2015-2025 wzrośnie o 10 proc. Natomiast udział w rynku dużych producentów wyniesie 26 proc.
Wzrost ten wynika nie tylko z atrakcyjnej obecnie ceny, ale także konieczności zaopatrzenia w surowiec chińskiej ludności.