Ceny świń w Europie są wysokie dzięki konsumentom w Chinach
Ceny tuczników w Chinach są rekordowo wysokie, a mimo to zapotrzebowanie na wieprzowinę w tym kraju ciągle pozostaje niezaspokojone. Wykorzystują to inne kraje w tym należące do Unii Europejskiej.
Rosyjskie embargo spowodowało, że sytuacja na rynku wieprzowiny w UE stała się fatalna. Jednak władze Wspólnoty już od 2014 r. czyniły starania, aby zyskać nowe rynki zbytu. Najważniejszy był rynek chiński. Kraj ten importuje niewiele bo zaledwie 2-4 proc. wieprzowiny. Jednak jego wielkość a konkretnie tonaż jest na tyle duży, że znacząco wpływa na rynek trzody chlewnej w UE.
Mięso wieprzowe drożeje z każdym tygodniem
Eksport z Unii Europejskiej pokonał konkurencję ze strony Stanów Zjednoczonych. Wszystko przez zakaz stosowania raktopaminy w produkcji świń w Chinach. Eksport amerykańskiej wieprzowiny zaczął już maleć od 2011 r. z poziomu 60 proc. do 28 proc. w 2014 r. Tymczasem w ciągu trzech lat wywóz tego mięsa z Danii i Niemiec utrzymywał się na niezmiennym poziomie odpowiednio 16 i 9 proc.
Wzmożony import wieprzowiny przez Chiny wynika ze spadku poziomu pogłowia loch oraz nowych regulacji środowiskowych, które ograniczają możliwości budowy nowych ferm świń oraz rozwoju branży. Dlatego wysoki import wieprzowiny powinien być przez Chiny utrzymany w całym 2016 roku - informuje KZP-PTCH.