Ceny świń w Europie są wysokie dzięki konsumentom w Chinach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-07-2016,11:40 Aktualizacja: 05-07-2016,11:40
A A A

Ceny tuczników w Chinach są rekordowo wysokie, a mimo to zapotrzebowanie na wieprzowinę w tym kraju ciągle pozostaje niezaspokojone. Wykorzystują to inne kraje w tym należące do Unii Europejskiej.

Rosyjskie embargo spowodowało, że sytuacja na rynku wieprzowiny w UE stała się fatalna. Jednak władze Wspólnoty już od 2014 r. czyniły starania, aby zyskać nowe rynki zbytu. Najważniejszy był rynek chiński. Kraj ten importuje niewiele bo zaledwie 2-4 proc. wieprzowiny. Jednak jego wielkość a konkretnie tonaż jest na tyle duży, że znacząco wpływa na rynek trzody chlewnej w UE.

tuczniki, wieprzowina, produkcja świń, ceny skupu tuczników

Mięso wieprzowe drożeje z każdym tygodniem

Wieprzowina w letnich miesiącach zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem konsumentów. W tym roku jest jednak wyjątkowo dobrze. Jej ceny nieustannie rosną od kilku tygodni. Dzięki temu hodowcy i producenci świń również otrzymują...

Eksport z Unii Europejskiej pokonał konkurencję ze strony Stanów Zjednoczonych. Wszystko przez zakaz stosowania raktopaminy w produkcji świń w Chinach. Eksport amerykańskiej wieprzowiny zaczął już maleć od 2011 r. z poziomu 60 proc. do 28 proc. w 2014 r. Tymczasem w ciągu trzech lat wywóz tego mięsa z Danii i Niemiec utrzymywał się na niezmiennym poziomie odpowiednio 16 i 9 proc.

Wzmożony import wieprzowiny przez Chiny wynika ze spadku poziomu pogłowia loch oraz nowych regulacji środowiskowych, które ograniczają możliwości budowy nowych ferm świń oraz rozwoju branży. Dlatego wysoki import wieprzowiny powinien być przez Chiny utrzymany w całym 2016 roku - informuje KZP-PTCH.  

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA