Chiny zmniejszyły produkcję wieprzowiny o ponad 5 proc.

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-04-2019,15:00 Aktualizacja: 25-04-2019,12:30
A A A
Produkcja mięsa w Chinach w pierwszym kwartale bieżącego roku spadła o 2,8 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jednocześnie produkcja wieprzowiny zmalała o 5,2 proc.
 
Chiny w pierwszym kwartale 2019 r. zwiększyły uprawę roślin o 4,4 proc. rok do roku (r/r). W tym okresie wzrosła również produkcja jaj o 2,3 proc. i mleka o 2 proc., informuje portal 3trzy3.pl.
 
Całkowita produkcja wieprzowiny, wołowiny, baraniny i drobiu wyniosła 22,52 mln ton, co oznacza spadek o 2,8 proc. r/r.
 
asf, kolejne przypadki, dziki, GLW

ASF - 80 kolejnych przypadków choroby u dzików

Główny lekarz weterynarii poinformował dziś (23 kwietnia) o nowych przypadkach afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wirus łącznie zabił niemal 100 dzików i został potwierdzony u 16 odstrzelonych osobników.    Wirus ASF...
 
Natomiast jeśli chodzi o wieprzowinę wyniosła ona 14,63 mln ton. Oznacza to spadek o 5,2 proc. Jest to efekt rozprzestrzeniającego się w tym kraju wirusa afrykańskiego pomoru świń i likwidacji dużej liczby loch. 
 
W przypadku wołowiny, baraniny i drobiu odnotowano wzrost odpowiednio o 1,7 proc., 1,4 proc. i 2,1 proc.
 
W pierwszym kwartale cena konsumpcyjna w Państwie Środka wzrosła o 1,8 procent r/r i była o 0,2 punktu procentowego wyższa niż w pierwszych dwóch miesiącach oraz o 0,3 punktu procentowego mniejsza niż w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
W tym czasie ceny zboża wzrosły o 0,5 proc., wieprzowiny o 1,2 proc., a świeżych warzyw o 6,9 proc., podaje portal 3trzy3.pl.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA