Chińczycy ograniczają produkcję świń?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-07-2021,8:45 Aktualizacja: 05-07-2021,18:31
A A A
Ceny żywca wieprzowego w Chinach w pierwszym półroczu 2021 r. spadły niemal o 65%. Skłoniło to małych i średnich producentów do ograniczenia zakupu zwierząt przeznaczonych na tucz. 
 
Według raportu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych od stycznia do końca czerwca 2021 r. ceny żywca wieprzowego w Chinach spadły o prawie 65%. Jest to efekt zwiększonego uboju, niskiego popytu konsumenckiego i dużych zapasów wieprzowiny na lokalnym rynku. 
 
Spadek cen wpływa na ograniczanie produkcji, przez co popyt na importowaną wieprzowinę pozostaje silny.
 
wirus asf, ognisko asf, afrykański pomór świń, ferma trzody chlewnej, zabite świnie, trzoda chlewna, bioasekuracja

ASF. Drugie ognisko na Podkarpaciu

Ognisko afrykańskiego pomoru świń po raz drugi w tym roku zostało stwierdzone na Podkarpaciu. W sumie do 4 lipca Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o 11 ogniskach tej choroby w Polsce. Ognisko ASF stwierdzone na Podkarpaciu jest zarazem 9...
Wśród małych i średnich producentów widać tendencję do ograniczenia zakupów zwierząt przeznaczonych do tuczu. 
 
Władze chińskie, jak podaje portal euromeatnews.com, chcąc wspierać rolników wprowadziły system radzenia sobie z poważnymi wahaniami cen żywca wieprzowego.
 
Mimo podjętych działań ciągłe spadki cen wywołały lukę w produkcji trzody chlewnej w drugiej połowie 2021 r.
 
Ponowne pojawienie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w chińskich stadach trzody chlewnej pod koniec 2020 r. sprawiło, że producenci zaniepokojeni rozprzestrzenianiem się choroby zaczęli sprzedawać świnie, co spowodowało spadek cen.
 
Farmy hodowlane skierowały do uboju najmniej produktywne lochy, co ograniczyło dostępność prosiąt. Tym samym populacja loch, szczególnie w małych i średnich stadach, spadła.
 
Zaopatrywanie komercyjnych ferm trzody chlewnej prosiętami jest opóźnione i oczekuje się, że doprowadzi do kolejnego spadku produkcji wieprzowiny w drugiej połowie 2021 r.
 
W ostatnich miesiącach mali i średni komercyjni producenci trzody chlewnej zlikwidowali tuczniki o najwyższych masach, które wcześniej były utrzymywane dłużej, ponieważ konsumenci i przetwórcy mięsa uznawali ten produkt za pożądany.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA