Wieprzowina do końca 2019 r. i na początku 2020 r. ma zwiększać swoją cenę. Jest to efekt spadku pogłowia trzody chlewnej oraz mniejszą podażą tego rodzaju mięsa na rynku.
Światowe ceny wieprzowiny będą rosły do czwartego kwartału 2019 r. i w pierwszych miesiącach 2020 r. Jest to efekt ograniczania pogłowia trzody chlewnej, a co się z tym wiąże zmniejszonej podaży na rynku.
Wieprzowina podrożała do rekordowych poziomów w niektórych regionach świata. W USA oraz Kanadzie dalsze wzrosty cen są hamowane przez bariery handlowe.
Według ekspertów ceny pod koniec bieżącego roku i na początku kolejnego będą nadal zwiększać się, ponieważ rynki pracują nad zrównoważeniem podaży i popytu – informuje portal 3trzy3.pl na podstawie raportu Robobanku.
Wykorzystanie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej w Anglii znacznie spadło w porównaniu do poprzednich lat. Wpłynęło to także na ograniczenie problemów z bakteriami opornymi na działanie leków. Ilość...
Eksperci podkreślają również, że globalny rozwój produkcji trzody chlewnej będzie hamowany ograniczeniami środowiskowymi oraz w wyniku zagrożenia ze strony afrykańskiego pomoru świń (ASF).
- Oczekuje się, że ten brak równowagi spowoduje wzrost cen i zwiększy niestabilność rynków w nadchodzących miesiącach, powiększając i tak już trudną sytuację - mówił Christine McCracken, starszego analityka Animal Protein.
W Chinach ceny wzrosły w odpowiedzi na popyt związany z nadchodzącymi świętami. Kraj ten powoli odbudowuje pogłowie trzody chlewnej w regionach dotkniętych ASF.
Wystąpienie wirusa spowodowało niedobór wieprzowiny i wzrost jej cen. W wyniku tego konsumpcja tego rodzaju mięsa spadła, ponieważ wysokie ceny zniechęcają konsumentów do jej zakupu.
Chińczycy jednak starają się odbudować stado do czego zachęca ich wysoka cena wieprzowiny.
Obecność wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) potwierdzono w kiełbasach pochodzących z 5 różnych regionów Rosji. Podczas trwającego dochodzenia wykryto również występowanie wirusa w niektórych...
W Stanach Zjednoczonych rekordowa produkcja kompensuje gwałtowny wzrost popytu na eksport.
W rzeźniach są wykonywane rekordowe liczby ubojów. Jednak wzrost wydajności zakładów nadal przewyższa oczekiwania importerów, co dodatkowo obciąża rynek wewnętrzny, gdzie podaż wieprzowiny jest wysoko ponad zapotrzebowanie.
Na eksport trafia znaczna części mięsa. Mimo rosnącego zapotrzebowania na wieprzowinę według prognoz w 2020 r. spodziewany jest umiarkowany wzrost produkcji.
Unia Europejska jest kluczowym dostawcą wieprzowiny na rynki światowe. Dzięki rosnącemu eksportowi do Chin i innych regionów Azji ceny wieprzowiny wzrosły o 31 proc. w skali roku.
Wirus ASF w krajach wspólnoty odnotowywany jest głównie w populacji dzików, a sporadycznie występuje u świń, co nie wpływa tak mocno na ograniczenia eksportowe.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ