Ceny wieprzowiny mocno lecą w dół
W ostatnich tygodniach mocno spadały ceny trzody chlewnej. Mimo to, pod koniec października stawki wciąż były o 13 proc. wyższe niż o tej porze przed rokiem.
Z najnowszej analizy danych resortu rolnictwa wynika, że w ciągu pięciu tygodni (od przedostatniego tygodnia września do ostatniego tygodnia października) cena żywca wieprzowego poleciała w dół aż o 11 proc. (0,61 zł/kg) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Znamy najnowsze prognozy produkcji wieprzowiny
A jeszcze pod koniec września - stawki były na najwyższym poziomie w tym roku i zarazem od 26 miesięcy - za kilogram żywca płacono 5,50 zł. Od tego czasu trzoda wyraźnie taniała, przy czym najszybciej w trzech pierwszych tygodniach października (16 gr na tydzień). Spadki cen w tym miesiącu nie są niczym zaskakującym i w ostatnich 13 latach obniżały się w 12 razy - średnio o 41 gr/kg, czyli mniej niż w bieżącym roku.
Eksperci podkreślają zatem, że w ostatnich pięciu tygodniach spadki cen były naprawdę duże i na pewno częściowo wynikały z wysokich stawek notowanych w przedostatnim tygodniu września.
Mimo to cena trzody wciąż jest dość wysoka - o 13 proc. wyższa niż o tej samej przed rokiem.
Wysoki eksport wieprzowiny z UE (szczególnie do Chin i innych krajów azjatyckich) oraz spadające pogłowie, a w niektórych krajach już także produkcja wieprzowiny powodują, że żywiec i mięso we Wspólnocie są w bieżącym roku wyraźnie droższe niż w 2015 r.
Wieprzowina coraz droższa. Stawki bliskie 5-letniej średniej
Co równie istotne, nieco tańsze niż przed rokiem są zboża paszowe, stąd opłacalność produkcji trzody chlewnej jest obecnie nadal wyraźnie wyższa niż przed rokiem, kiedy była wyjątkowo niska.
W ostatnim tygodniu października przeciętnie za kilogram żywca wieprzowego można było kupić 7,56 kg pszenicy paszowej. Przed rokiem tylko 6,32 kg, a w latach 2014-15 6,52 kg.
Eksperci prognozują, że popyt na importowaną wieprzowinę w Chinach pozostanie wysoki jeszcze przez większą część 2017 r. Można więc oczekiwać, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego na rynku, ceny unijnej wieprzowiny, mimo sezonowych spadków, powinny być wyższe niż przed rokiem.