Wieprzowina coraz droższa. Stawki bliskie 5-letniej średniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
03-11-2016,12:45 Aktualizacja: 03-11-2016,13:23
A A A

We wrześniu ceny reprezentatywne wieprzowiny w skali miesiąca poszły w górę w 19 krajach Unii, spadły w sześciu państwach, a w trzech nie zmieniły się.

Za 100 kilogramów wieprzowiny (kl. E) płacono średnio we Wspólnocie 165,65 euro, czyli o 1,3 proc. więcej niż w sierpniu i aż 13 proc. powyżej stawek sprzed roku. Eksperci podkreślają, że cena reprezentatywna tego gatunku mięsa w omawianym miesiącu była już tylko niewiele niższa (niecały 1 proc.) od średniej z 5 lat - informuje FAMMU/FAPA.

produkcja wieprzowiny, Kanada,

Produkcja wieprzowiny w Kanadzie jest nieopłacalna

Kanada jest czołowym producentem świń i eksporterem wieprzowiny. Jednak hodowcy i producenci wieprzowiny notują tam straty w wysokości 27,37 dolara na sztuce – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej....

We wrześniu stawki wzrosły w Irlandii (4,3 proc.), Wielkiej Brytanii (4 proc.), Danii (2,6 proc.), we Francji (2,3 proc.), w Holandii (2,1 proc.), Niemczech (1,8 proc.), na Łotwie (1,6 proc.), Litwie i w Austrii (po 1,6 proc.), Luksemburgu i Estonii (po 1,5 proc.), Chorwacji (1,4 proc.), na Węgrzech (1,2 proc.), w Słowenii (1,1 proc.), Belgii i na Słowacji (po 1 proc.) oraz w Polsce i Czechach (po 0,9 proc.).

Największe miesięczne spadki cen odnotowano natomiast we Włoszech (2,1 proc.), w Szwecji (0,6 proc.), Hiszpanii i Bułgarii (po 0,5 proc.) oraz w Finlandii (0,2 proc.),  a na Malcie, Cyprze oraz w Portugalii nie zmieniły się.

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny we wrześniu wynosiła 164,76 euro za 100 kg i była o 13,3 proc. wyższa niż przed rokiem i równocześnie tylko 0,5 proc. niższa od średniej dla Wspólnoty. Stawki wieprzowiny w naszym kraju we wrześniu były ponadto o 9,2 proc. wyższe niż w Danii i o 4,6 proc. niższe od notowanych w Niemczech.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA