Znamy najnowsze prognozy produkcji wieprzowiny
Według ostatnich prognoz ekspertów Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja wieprzowiny obniży się w bieżącym roku o 0,6 proc. do 116,5 mln ton. Będzie to zatem drugi rok z rzędu stagnacji.
Podobnie jak w przed rokiem główną przyczyną spowolnienia wytwórczości jest jej spadek w Chinach, które mają prawie połowę udziału w globalnej produkcji. Niekorzystne relacje cen pasz do stawek żywca oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska doprowadziły do tam redukcji stada loch - informuje FAMMU/FAPA. W 2016 r. ten wielki kraj wytworzy ok. 54 mln ton wieprzowiny (-2,5 proc. r/r).
Eksport wieprzowiny mocno idzie w górę
Unijna produkcja praktycznie nie zmieni się (+0,1 proc. do 23,4 mln ton), co będzie konsekwencją ograniczenia pogłowia loch w odpowiedzi na niskie ceny żywca w 2015 r. i pierwszej połowie br.
Inni ważni producenci zwiększą poziom wytwarzania. W USA produkcja ponownie pójdzie w górę (+1,9 proc. do 11,3 mln ton), co świadczy o szybszej od spodziewanej odbudowie po stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń w 2014 r.
Odbuduje się również wytwórczość w Meksyku (+5 proc. do 1,4 mln ton). Ekspansji produkcji w tych krajach oraz w Kanadzie i Brazylii sprzyjać będą niższe ceny pasz i zwiększony popyt z rynków zagranicznych.
Światowy eksport wieprzowiny wzrośnie aż o 11 proc. do rekordowych 8 mln ton. Handel napędzać będzie wyjątkowo wysokie zapotrzebowanie ze strony wspomnianych Chin, które zaimportują ponad jedną trzecią więcej mięsa niż przed rokiem. W takiej sytuacji wywóz zwiększy większość najważniejszych światowych graczy, a prym będą wiodły UE, Brazylia i Kanada.
Widać zatem, że unijni eksporterzy zdołali dostosować się do sytuacji związanej z rosyjskim embargiem i poszukiwali alternatywnych rynków zbytu, głównie w Azji. Wywóz wieprzowiny ze Wspólnoty może zwiększyć się w tym roku o ponad 20 proc.