Żywiec wieprzowy zarówno w Niemczech jak i Danii nie zmienił swojej ceny. Takie same trendy odnotowały warchlaki duńskie, których cena pozostała bez zmian.
Ceny w branży trzody chlewnej po ostatnich spadkach zatrzymały się w miejscu. Dotyczy to zarówno warchlaków i tuczników w Danii jak i żywca wieprzowego w Niemczech.
Notowania warchlaków duńskich opublikowane 25 lipca we wszystkich trzech grupach zdrowotnych pozostały bez zmian.
Za zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny trzeba zapłacić 470 koron duńskich (DKK) za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę jest to 268 złotych.
Pierwsze na Słowacji ognisko ASF stwierdzono w małym gospodarstwie we wsi Strażne w powiecie Trebiszov na południowym wschodzie kraju. Wirus został wykryty u jednej z czterech sztuk trzody chlewnej. Gospodarstwo to znajduje się zaledwie 470...
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny kosztują 455 DKK, czyli niemal 260 złotych, a konwencjonalne 445 DKK, co daje 254 złote, podaje portal warchlaki.com.pl.
Ustalone w Danii notowania warchlaków obowiązuje od 29 lipca do 4 sierpnia 2019 r.
Spółka Danish Crown tego samego dnia opublikowała notowanie tuczników duńskich. Ich cena pozostała na poziomie 11,20 DKK (około 6,38 złotych) za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc), czyli tyle samo co w poprzednim tygodniu.
Notowania tuczników duńskich obowiązują w 31 tygodniu bieżącego roku.
Dzień wcześniej (24 lipca) w Niemczech opublikowano notowania VEZG, dużej giełdy. Podobnie jak w Danii ceny pozostały na poziomie sprzed tygodnia i wyniosły 1,74 euro za kg wbc.
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,41 złotych. Cena ta obowiązuje od 25 lipca do końca miesiąca.
Niemiecka branża opublikowała 23 lipca notowanie tuczników ISW (mała giełda). Tutaj notowania żywca wieprzowego również pozostały bez zmian na poziomie 1,80 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na złotówki daje około 7,65 pln.
Na aukcji wystawiono 1805 tuczników w 12 partiach z czego sprzedano 8 partii i łącznie 1225 zwierząt.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ