Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w połowie wakacji ceny tuczników wzrosły. Taki sam trend dotyczył ceny mięsa wieprzowego.
Pod koniec lipca odnotowano wzrost ceny tuczników. W Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 7,07 zł za kg.
Na rynku krajowym w dniach 25-31 lipca, w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, świnie rzeźne kupowano średnio po 7,07 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem, a także o 39,5% niż w analogicznym okresie 2021 r.
Od początku lipca cena tuczników w Unii Europejskiej jest stosunkowo stabilna. Pod koniec lipca za świnie rzeźne klasy E płacono średnio 193,44 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 910,33 zł. Cena ta była o 0,3% wyższa niż przed tygodniem oraz o 0,5% niż przed miesiącem.
Sytuacja na rynku tuczników jest stabilna, ale zdaniem ekspertów, wkrótce ma nastąpić poprawa koniunktury. "W krajach unijnych pojawiły się kolejne pozytywne sygnały rynkowe. Uczestnicy rynku przewidują poprawę sytuacji w...
Europejscy producenci uzyskiwali również o 29% wyższą cenę niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
W Polsce świnie rzeźne klasy E kosztowały średnio 194,57 euro za 100 kg, co daje około 915,65 zł. Były one o 1,13 euro za 100 kg droższe od średniej ceny uzyskiwanej w krajach Wspólnoty.
Wyższe stawki za trzodę chlewną niż w Polsce uzyskiwano we Francji, gdzie producenci otrzymywali średnio 199,00 euro za 100 kg, czyli 936,49 zł. W Hiszpanii uzyskiwali oni 206,43 euro za 100 kg, co daje 971,46 zł.
Niższe ceny odnotowano w Niemczech, gdzie producenci otrzymywali średnio 192,24 euro za 100 kg, co daje 904,68 zł. W Danii świnie skupowano po 170,87 euro za 100 kg (804,11 zł), a w Niderlandach po 168,70 euro za 100 kg (793,90 zł).
W Polsce w ostatnim tygodniu lipca cena półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła średnio 9,94 zł za kg. Była ona o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, a także o 38% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ