Ceny tuczników wyraźnie rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-03-2022,9:45 Aktualizacja: 07-03-2022,9:57
A A A

W krajach Unii Europejskiej ceny skupu żywca wieprzowego kolejny tydzień z rzędu rosną. Na niemieckiej dużej giełdzie tuczniki podrożały o 14%.

Tuczniki w przeliczeniu na wagę poubojową podrożały w wielu europejskich krajach. W Holandii ich cena wzrosła o 10 centów za kg, w Belgii o 9 centów, w Austrii o 7 centów, w Hiszpanii o 6 centów, a we Francji o 1 cent.

W niemieckich notowaniach dużej giełdy (VEZG) z 2 marca, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, cena poubojowa tuczników została ustalona na poziomie 1,50 euro za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 7,38 zł. Jest to wzrost o 18 centów, czyli o 14%.

polski związek łowiecki, Paweł Lisiak, łowczy krajowy, walka z asf w Polsce, odstrzal dzików

Myśliwi chwalą swój program zwalczania ASF. Ile odstrzelili dzików?

Polski Związek Łowiecki podsumował trzymiesięczny "Ogólnokrajowy skoordynowany program zwalczania ASF poprzez odstrzał, poszukiwanie padłych dzików i ich szczątków w ramach polowań zbiorowych". Program został...

Rosnąca cena jest efektem spadku niemieckiego pogłowia świń o 9,4%, znoszenia obostrzeń związanych z Covid-19, trwających przygotowań do sezonu grillowego, zbliżających się Świąt Wielkanocy, a także wzrostu popytu na mięso wieprzowe.

W Polsce również można zaobserwować rosnące zainteresowanie ubojni surowcem przy zmniejszającej się dostępności żywca.

Dodatkowo wysoki kurs euro ogranicza import żywca i wieprzowiny do Polski. Mniejsza podaż tuczników i znoszenie obostrzeń wpłynęło na wzrost krajowej centy tuczników, która osiągnęła poziom 7,20 zł za kg w klasie E. Jest to aż o 1,50 zł więcej niż przed tygodniem.

W kolejnych tygodniach trend ten powinien być kontynuowany.

Mimo rosnących cen w skupie dużym problemem są mocno drożejące pasze, które oddziałują negatywnie na możliwość odrabiania strat ponoszonych w ubiegłych miesiącach.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA