Ceny żywca wieprzowego wyższe o 10-20 groszy. Trwa ożywienie na rynku
Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce nadal rosną i w porównaniu do ubiegłego tygodnia są o 10-20 groszy wyższe - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Podobny trend jest obserwowany w Europie.
Wskutek wysokiego kursu Euro różnica w krajowej cenie świń w porównaniu do niemieckiej, która 20 stycznia według notowań niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wynosiła 1,31 Euro/kg wbc tj. ok. 5,84 zł/kg, zaczyna się zmniejszać. Nadal jednak jest ona o 40 groszy niższa dzięki czemu ubojnie najpierw szukają polskiego surowca, a dopiero potem rozglądają się za importowanym materiałem.
Podwyżki cen skupu są spowodowane m.in. programem prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Jak informuje KZP-PTCH za portalem ISN podmioty, które dysponują dodatkową powierzchnią magazynową na okres od 3 do 5 miesięcy oraz wolną gotówką chętnie z niego korzystają. W krajach UE do tej pory złożono aplikacje o dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny na ponad 60 tys. ton.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny wpłynęło na podwyżki cen o 2-3 eurocenty m in. w Belgii, Austrii czy Holandii. Nie zmieniły się one w Hiszpanii, Danii i Irlandii.