Ceny tuczników w UE są stabilne. W Polsce będzie kryzys?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-10-2018,10:30 Aktualizacja: 22-10-2018,9:52
A A A
Producenci trzody chlewnej od wielu tygodni z rozczarowaniem śledzą kolejne notowania tuczników. W Niemczech aktualnie obowiązująca cena żywca wieprzowego jest o 9 proc. niższa niż przed rokiem. 
 
Notowania cen tuczników w 42 tygodniu u wielu głównych producentów unijnych spadły od 0,8-5,0 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W tym czasie Niemcy obniżyły je o 4 centy. Był to skutek dużej presji ze strony zakładów ubojowych, które prowadziły skup w oparciu o własne niższe cenniki. 
 
Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej potencjalne ryzyko zawleczenia wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) do Niemiec nie sprzyja uzupełnianiu zapasów przez zakłady mięsne, mimo niskich cen surowca.
 
ceny tuczników, żywiec wieprzowy, ASF, brexit,

Światowy rynek wieprzowiny pod presją

Spadające ceny skupu tuczników, nadprodukcja żywca, a także rosnące ceny pasz coraz bardziej dają się we znaki producentom świń. Dużym zagrożeniem dla branży jest również rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF),...
Spadki cen o 5 centów odnotowano również w Austrii, o 2 centy w Hiszpanii i Holandii, a o 1 cent we Francji i Belgii. Dania jako jeden z niewielu krajów utrzymała notowania tuczników na poziomie sprzed tygodnia.
 
W 43 tygodniu u naszego zachodniego sąsiada liczba oferowanych tuczników do sprzedaży jest bezpośrednio zagospodarowana przez ubojnie. Dlatego cena obowiązująca w bieżącym tygodniu utrzymała się na poziomie 1,36 euro za kg wbc.
 
W Polsce zamieszanie cenowe może wprowadzić informacja, że jeden z naszych zakładów nie dopełnił obowiązujących przepisów w handlu wieprzowiną z USA w związku z ASF. 
 
W związku z tym Amerykański Departament Rolnictwa ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin (APHIS ) z dniem 18 października zawiesił import świeżej i mrożonej wieprzowiny pochodzącej z Polski na teren USA. 
 
Polskie zakłady położone tylko w określonych strefach mogły eksportować wieprzowinę do USA. Eksperci z APHIS stwierdzili, że istnieje pewne ryzyko związane z importem wieprzowiny z Polski, ponieważ jeden z zakładów mięsnych dokonał dostawy z naruszeniem obowiązujących przepisów ustanowionych w celu zapobiegania rozprzestrzeniania się wirusa ASF - informuje KZP-PTCH.
 
wieprzowina, USA, eksport mięsa, trzoda chlewna, świnie, eksport mięsa

Minister zaniepokojona wstrzymaniem eksportu wieprzowiny do USA

Szefowa Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz spotkała się w piątek wieczorem z wiceambasadorem USA w Polsce Erikiem F. Greenem ws. wstrzymania przez Stany Zjednoczone importu wieprzowiny z naszego kraju - poinformował PAP...
Ograniczenia wprowadzone przez amerykańską stronę mają zapewnić ochronę stad trzody chlewnej przed wirusem ASF. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wprowadził szereg wewnętrznych zabezpieczeń i regulacji, które mają uniemożliwić zawleczenie wirusa ASF do Stanów Zjednoczonych.  
 
Nowo wprowadzone zasady dotyczą również przejść granicznych dla podróżnych wjeżdżających z Polski na terytorium USA. 
 
Restrykcje mogą znacznie pogorszyć sytuację na rynku wieprzowiny w Polsce. Eksportujemy tam najbardziej wartościowe elementy i produkty wieprzowe. Jak wynika z danych MRiRW w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. na rynek amerykański sprzedaliśmy 43 tys. ton wieprzowiny o wartości blisko 460 mln złotych. Jest to około 13 proc. całego polskiego eksportu wieprzowiny.
 
Według ekspertów z KZP-PTCH skutki zamknięcia granicy odczujemy bardzo szybko. Nadmiar wieprzowiny, która zostanie w kraju wywoła dodatkową presją na ceny skupu żywca. 
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA