Ceny tuczników w Polsce rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-03-2021,11:15 Aktualizacja: 01-03-2021,9:30
A A A
Tuczniki na krajowym rynku od drugiej dekady stycznia 2021 r. drożeją. W dniach 8-14 lutego ich cena wzrosła o kolejne 3%. 
 
Na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. W drugim tygodniu lutego, według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za świnie rzeźne płacono średnio 4,16 zł za kg.
 
Cena ta była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o około 7% niż przed miesiącem, a także o 31,5% niższa niż przed rokiem. 
 
Wzrost cen trzody chlewnej odnotowano także na rynku Unii Europejskiej. Jednak, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, jest on mniej dynamiczny niż w Polsce. 
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, KZP-PTCH POLPIG, żywiec wieprzowy

Rynek tuczników w Europie przeżywa wiosenne przebudzenie

Rynek tuczników już wyraźnie odnotowuje ożywienie. Podwyżka cen skupu świń w Niemczech, która w ostatnich notowaniach Zrzeszenia Producentów Żywca i Mięsa VEZG z 24 lutego wyniosła 9 eurocentów, dała impuls do podobnych...
W dniach 8-14 lutego średnio w krajach unijnych za świnie rzeźne klasy E płacono 129,45 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 585,06 zł. 
 
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem, ale o 30% niższa niż przed rokiem. 
 
W Polsce notowania żywca wieprzowego wyrażone w walucie unijnej wyniosły 121,53 euro za 100 kg, czyli około 549,27 zł. 
 
Były one niemal o 8 euro za 100 kg niższe niż średnio w Unii Europejskiej i o 2,71 euro za 100 kg niż w Niemczech, ale o około 6 euro za 100 kg wyższe niż w Niderlandach. 
 
W Polsce w ślad za wzrostem cen żywca podrożało także mięso wieprzowe w zbycie. W drugim tygodniu lutego zakłady sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,01 zł za kg.
 
Było to o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem oraz o 30,5% taniej niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA