Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, ze w drugim tygodniu lutego odnotowano kolejny wzrost cen żywca wieprzowego. Jednocześnie wzrosły notowania mięsa wieprzowego.
Tuczniki na krajowym rynku od drugiej dekady stycznia 2021 r. drożeją. W dniach 8-14 lutego ich cena wzrosła o kolejne 3%.
Na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. W drugim tygodniu lutego, według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za świnie rzeźne płacono średnio 4,16 zł za kg.
Cena ta była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o około 7% niż przed miesiącem, a także o 31,5% niższa niż przed rokiem.
Wzrost cen trzody chlewnej odnotowano także na rynku Unii Europejskiej. Jednak, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, jest on mniej dynamiczny niż w Polsce.
Rynek tuczników już wyraźnie odnotowuje ożywienie. Podwyżka cen skupu świń w Niemczech, która w ostatnich notowaniach Zrzeszenia Producentów Żywca i Mięsa VEZG z 24 lutego wyniosła 9 eurocentów, dała impuls do podobnych...
W dniach 8-14 lutego średnio w krajach unijnych za świnie rzeźne klasy E płacono 129,45 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 585,06 zł.
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem, ale o 30% niższa niż przed rokiem.
W Polsce notowania żywca wieprzowego wyrażone w walucie unijnej wyniosły 121,53 euro za 100 kg, czyli około 549,27 zł.
Były one niemal o 8 euro za 100 kg niższe niż średnio w Unii Europejskiej i o 2,71 euro za 100 kg niż w Niemczech, ale o około 6 euro za 100 kg wyższe niż w Niderlandach.
W Polsce w ślad za wzrostem cen żywca podrożało także mięso wieprzowe w zbycie. W drugim tygodniu lutego zakłady sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,01 zł za kg.
Było to o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem oraz o 30,5% taniej niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ