Rynek tuczników w Europie przeżywa wiosenne przebudzenie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
01-03-2021,19:00 Aktualizacja: 01-03-2021,19:11
A A A

Rynek tuczników już wyraźnie odnotowuje ożywienie. Podwyżka cen skupu świń w Niemczech, która w ostatnich notowaniach Zrzeszenia Producentów Żywca i Mięsa VEZG z 24 lutego wyniosła 9 eurocentów, dała impuls do podobnych ruchów w wielu europejskich krajach.

Tuczniki w Niemczech podrożały już w poprzednim notowaniu z 17 lutego. I choć wzrost ten wyniósł wówczas zaledwie 2 eurocenty, wniósł dużo optymizmu wśród hodowców na całym wspólnotowym rynku i spowodował lekkie ruchy cenowe w górę.

Notowania z 24 lutego w końcu przyniosły wyczekiwaną od wielu tygodni wyraźną podwyżkę cen na niemieckim rynku.

  • Cena tuczników w Niemczech wzrosła o 9 centów
  • Tuczniki w Niemczech kosztują 1,30 euro za kg wbc
  • Notowania tuczników wzrosły niemal w całej Europie
  • Tuczniki w Polsce kosztują 5,6 zł za kg wbc
  • W Chinach rośnie popyt na europejską wieprzowinę

Singapur, ASF, Niemcy, regionalizacja, wieprzowina, przypadki ASF, ASF u dzików, mięso wieprzowe, eksport wieprzowiny

ASF w Niemczech. Singapur zaakceptował regionalizację

Wieprzowina z Niemiec z obszarów wolnych od występowania afrykańskiego pomoru świń u dzików, będzie mogła być eksportowana do Singapuru. Sinagpur, jak poinformowała Agencja Żywności Singapuru (Singapore Food Agency, SFA), znosi...

Tuczniki droższe o 9 centów

Cena tuczników w Niemczech wzrosła o 9 centów do poziomu 1.30 euro za kilogram wbc. Będzie ona obowiązywać do 3 marca.

Tuczniki w Niemczech obecnie w przeliczeniu na polską walutę kosztują około 5,85 zł za kg wbc.

Podaż żywca wieprzowego w Europie spada. Tuczniki w niektórych krajach unijnych jak np. Hiszpania, stały się towarem poszukiwanym na rynku. Wpływa na to duży popyt na europejską wieprzowinę w Chinach.

"Problemy z nowym szczepem ASF, rozwleczonym w Chinach poprzez nielegalną szczepionkę, utrudni szybką odbudowę produkcji w Państwie Środka, a zainteresowanie unijną wieprzowiną prawdopodobnie nie będzie słabło" czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

asf w Niemczech, przypadek ASF, padły dzik, Niemcy, wirus ASF w Niemczech, afrykański pomór świń, odstrzał dzików

ASF w Niemczech. Wirus w kolejnym powiecie w Brandenburgii

Afrykański pomór świń u dzików po raz pierwszy został wykryty Dahme-Spreewald. Jest to powiat w niemieckim kraju związkowym Brandenburgia, którego stolicą jest miasto Lubin. Na terenie tego powiatu znajduje się port lotniczy...

Notowania w Europie "na zielono"

Notowania tuczników niemal w całej Europie w ostatnim tygodniu miały kolor zielony co oznacza, że rosły.

Zakłady mięsne w Polsce w ubiegłym tygodniu za kilogram w wadze bitej ciepłej (wbc) płaciły 5,60 złotych.

Ceny tuczników w tym tygodniu, jak informuje KZP-PTCH mogą dalej rosnąć. Zdaniem ekspertów możemy się spodziewać stawek nawet w okolicach 6,40 zł/kg w klasie E.

Żywiec wieprzowy w Belgii, Hiszpanii i Niderlandach wzrósł odpowiednio o 6,5, 4,8 i 3,3%. W pierwszym przypadku w ostatnich notowaniach z 18 lutego cena za kilogram w skupie wzrosła o 5 eurocentów do poziomu 0,82 euro co w przeliczeniu na złotówki po kursie euro z 18 lutego daje 3,67 zł.

Żywiec wieprzowy w Hiszpanii w notowaniach z 25 lutego był droższy niemal o 6 eurocentów i kosztował 1,23 euro za kg tj. około 5,54 zł za kg. W Niderlandach 19 lutego zakłady mięsne płaciły za te zwierzęta 3 eurocenty za kg więcej. Były one skupowane w cenie 0,94 euro za kg tj. około 4,20 zł za kg.

Tuczniki we Francji również były droższe i 25 lutego kosztowały 1,25 euro za kg tuszy 56 proc. tj. około 5,63 zł za kg wbc.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA