Ceny tuczników w Niemczech zmalały o trzy centy
Ceny tuczników w ostatnich tygodniach w krajach Unii Europejskiej rosły. Wielkość podwyżek, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, wyniosła od 1,2 centów we Francji do 3 centów w Niemczech i Austrii.
Tuczniki we Francji podrożały głównie dlatego, że zakładom mięsnym brakowało żywca wieprzowego. Podobnie było w Austrii, gdzie liczba tuczników oferowanych do sprzedaży w porównaniu do zapotrzebowania była mniejsza aż o 15 proc.
Podaż tuczników na rynek zmalała głównie za sprawą upałów. Wysokie temperatury powierza wpływają bowiem na niższe dobowe przyrosty tych zwierząt. Stąd ich waga ubojowa zmalała. Sytuacja ta była szczególnie widoczna w Hiszpanii.
Wykryto kolejne ogniska ASF u świń
Cena tuczników w tym tygodniu niestety przestała rosnąć. Niepokojące sygnały nadeszły z Niemiec, gdzie cztery największe firmy przetwórcze tj. Toennies, Vion, Westfleisch, Danish Crown nie zaakceptowały ostatniej podwyżki. Tym samym, jak informuje KZP-PTCH, wywołały one zamieszanie na rynkach europejskich.
Przetwórcy w Niemczech w tym tygodniu nadal kontynuują swoją politykę cenową. Dzieje się tak mimo dobrej pogody sprzyjającej grillowaniu. Ostatecznie według danych niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG cena tuczników została obniżona o 3 centy do wysokości 1,44 €/kg czyli około 6,16 złotych za kilogram w wadze bitej ciepłej.
Informacje dotyczące sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz tematy związane z hodowlą i produkcją można znaleźć w dwumiesięczniku Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ