Ceny tuczników w Niemczech w końcu wzrosły. Czy na długo?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-08-2018,13:00 Aktualizacja: 07-08-2018,10:46
A A A

Zakłady mięsne w Niemczech w minionych tygodniach regularnie obniżały ceny tuczników. Ostatnie notowania przyniosły stawki na poziomie 1,39 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej tj. około 5,92 zł/kg.

Ubojnie niemieckie 1 sierpnia podniosły jednak cenę o 2 centy do poziomu 1,41 euro za kg tj. około 6 zł. Niestety zdaniem analityków podwyżka ta nie będzie trwała, ponieważ wynika ona głównie z niskiej podaży tuczników na rynku.

Zakłady mięsne w Polsce, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, również w tym tygodniu mogą podwyższyć ceny skupu o 5-10 groszy za kilogram.

afrykański pomór świń, PZŁ, ASF, Jan Krzysztof Ardanowski, odstrzał dzików

Minister: ci rolnicy powinni całkowicie zrezygnować z hodowli świń

Rolnicy, którzy nie mogą zabezpieczyć swoich gospodarstw przed ASF, lepiej żeby zrezygnowali z hodowli świń - powiedział we wtorek minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Jego zdaniem należy rozważyć utworzenie alternatywnego wobec PZŁ...

Polska, według szacunków analityków z KZP-PTCH, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy wyprodukowała rekordową ilość wieprzowiny tj. aż 1059 tys. ton. To o 10,4 proc. więcej niż w tym samym czasie w 2017 roku. Wzrosła przy tym waga ubojowa tuczników.

Produkcja wieprzowiny w Polsce w drugim półroczu będzie prawdopodobnie maleć, ponieważ zmniejszy się pogłowie świń. Wzrosnąć mają za to ceny pasz.

Producenci w Polsce w bardzo dużej skali tuczą prosięta zakupione w Danii. Jednak przy obecnych relacjach cenowych taki model tuczu przestaje być opłacalny.

Import duńskich prosiąt do Polski, według danych zebranych przez KZP-PTCH, w czerwcu zmalał do 218 tys. sztuk. Zakup tych zwierząt był więc aż o 58 proc. mniejszy niż w maju tego roku.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA