Ceny tuczników w Niemczech w końcu wzrosły. Czy na długo?
Zakłady mięsne w Niemczech w minionych tygodniach regularnie obniżały ceny tuczników. Ostatnie notowania przyniosły stawki na poziomie 1,39 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej tj. około 5,92 zł/kg.
Ubojnie niemieckie 1 sierpnia podniosły jednak cenę o 2 centy do poziomu 1,41 euro za kg tj. około 6 zł. Niestety zdaniem analityków podwyżka ta nie będzie trwała, ponieważ wynika ona głównie z niskiej podaży tuczników na rynku.
Zakłady mięsne w Polsce, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, również w tym tygodniu mogą podwyższyć ceny skupu o 5-10 groszy za kilogram.
Minister: ci rolnicy powinni całkowicie zrezygnować z hodowli świń
Polska, według szacunków analityków z KZP-PTCH, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy wyprodukowała rekordową ilość wieprzowiny tj. aż 1059 tys. ton. To o 10,4 proc. więcej niż w tym samym czasie w 2017 roku. Wzrosła przy tym waga ubojowa tuczników.
Produkcja wieprzowiny w Polsce w drugim półroczu będzie prawdopodobnie maleć, ponieważ zmniejszy się pogłowie świń. Wzrosnąć mają za to ceny pasz.
Producenci w Polsce w bardzo dużej skali tuczą prosięta zakupione w Danii. Jednak przy obecnych relacjach cenowych taki model tuczu przestaje być opłacalny.
Import duńskich prosiąt do Polski, według danych zebranych przez KZP-PTCH, w czerwcu zmalał do 218 tys. sztuk. Zakup tych zwierząt był więc aż o 58 proc. mniejszy niż w maju tego roku.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ