Ceny tuczników w końcu wzrosną?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-09-2021,18:00 Aktualizacja: 24-09-2021,18:24
A A A

Cena tuczników w notowaniach dużej niemieckiej giełdy VEZG z 22 września, pozostała na poziomie 1,25 euro za kg wagi bitej ciepłej.

"Na niemieckim rynku trzody chlewnej sprzedaż rozwija się w różny sposób, w zależności od regionu. W sumie wciąż brakuje bodźców stymulujących. Ceny w nowym tygodniu uboju pozostaną na dotychczasowych niskich poziomach " czytamy w komunikacie Zrzeszenia Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Tuczniki w Niemczech obecnie w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro wg NBP z 22 września (4,6308) kosztują 5,78 zł za kg wbc.

Generalnie więc porównaniu do zeszłego tygodnia nic się nie zmieniło. Zdaniem Bartosza Czarniaka, Wiceprezesa Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej, widać jednak pierwsze oznaki poprawy sytuacji na rynku.

cena tuczników w Niemczech, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, nadprodukcja wieprzowiny, rynek zbytu, ASF,

Niemcy borykają się z nadprodukcją wieprzowiny

Branża wieprzowiny w Niemczech szuka nowych rynków zbytu. W ciągu pierwszych 8 miesięcy roku powstała tam nadpodaż wieprzowiny w wysokości 260 tys. ton.   Niemcy, jak podaje euromeatnews.com, potrzebują nowej strategii dla sektora...

Tuczniki będą droższe?

- Wpadł promyk nadziei na zmianę koniunktury. Jest nim wynik wtorkowej licytacji ISW w Niemczech, gdzie sprzedano wszystkie wystawione świnie. Fakt, było ich niewiele, bo tylko około 600 sztuk, jednak wcześniej, pomimo tak małej liczby, nie udawało się znaleźć odbiorców na wszystkie zwierzęta - podkreśla Bartosz Czarniak i dodaje:

- Mało tego, kupujący w wyniku swoich działań pozwolili nawet na symboliczną podwyżkę w wysokości 1 centa. Niby nic, ale sam fakt podwyżki sugeruje zmiany na rynku, albo mam po prostu złudne nadzieje.

Zdaniem Czarniaka wiele będzie zależeć od najnowszego wyniku sesji ISW. Jeżeli sytuacja się powtórzy wówczas może to oznaczać stabilizację niemieckiego rynku wynikającą z mniejszych zapasów w magazynach.

- Co to znaczy dla nas? Jeżeli zapasy w magazynach są mniejsze, to wysyłka mięsa z Niemiec do Polski przestanie płynąć tak szerokim strumieniem jak dotychczas. W związku z tym konieczne będą korekty w cennikach, aby zachęcić sprzedających do odstawy żywca do konkretnych zakładów - mówi Bartosz Czarniak dodając:

- Myślę, że podwyżki są kwestią 2-4 tygodni Pytanie jednak brzmi, czy będą one na tyle duże, aby przy tak wysokich kosztach rekompensować poniesione wydatki? Mam nadzieję że tak, bo podobnie jak wielu innych hodowców i producentów niecierpliwie czekam powrotu opłacalności produkcji.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ


 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA